Pregled bibliografske jedinice broj: 893616
Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja
Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 893616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja
(Influence of the laurel plant material and extract addition of fish oil oxidative stability)
Autori
Zelenika, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
riblje ulje ; rancimat test ; lovor ; oksidacija ; masne kiseline ; masti ; ulja ; lipidi
(fish oil ; rancimat te ; , laurel ; oxidation ; fatty acids ; fats ; oils ; lipids)
Sažetak
Ribljem ulju, kao dodatku prehrani, se posljednjih godina pridaje velika pažnja jer obiluje omega-3 masnim kiselinama koje imaju dokazan pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Ipak, zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, riblja ulja su izrazito osjetljiva na procese oksidacije, a samim time i riblja tkiva tijekom skladištenja, manipulacije i/ili obrade. Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima rezultira sa pojavom užeglosti i nastankom štetnih produkata oksidacijskog kvarenja koji rezultiraju negativnim organoleptičkim karakteristikama proizvoda. U ovom završnom radu se korištenjem uređaja Rancimat ispitivala oksidacijska stabilnost ribljeg ulja kao i potencijalno produljenje/skraćenje vremena stabilnosti ulja po dodatku homogeniziranog uzorka lista lovora kao i pripravljenih ekstrakata. Dokazano je kako dodatak biljnog materijala lovora i dodatak ekstrakta do određene granice utječu povoljno na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivana Generalić Mekinić
(mentor)