Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893616

Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja


Zelenika, Ana
Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 893616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja
(Influence of the laurel plant material and extract addition of fish oil oxidative stability)

Autori
Zelenika, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
20.09

Godina
2017

Stranica
35

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
riblje ulje ; rancimat test ; lovor ; oksidacija ; masne kiseline ; masti ; ulja ; lipidi
(fish oil ; rancimat te ; , laurel ; oxidation ; fatty acids ; fats ; oils ; lipids)

Sažetak
Ribljem ulju, kao dodatku prehrani, se posljednjih godina pridaje velika pažnja jer obiluje omega-3 masnim kiselinama koje imaju dokazan pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Ipak, zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, riblja ulja su izrazito osjetljiva na procese oksidacije, a samim time i riblja tkiva tijekom skladištenja, manipulacije i/ili obrade. Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima rezultira sa pojavom užeglosti i nastankom štetnih produkata oksidacijskog kvarenja koji rezultiraju negativnim organoleptičkim karakteristikama proizvoda. U ovom završnom radu se korištenjem uređaja Rancimat ispitivala oksidacijska stabilnost ribljeg ulja kao i potencijalno produljenje/skraćenje vremena stabilnosti ulja po dodatku homogeniziranog uzorka lista lovora kao i pripravljenih ekstrakata. Dokazano je kako dodatak biljnog materijala lovora i dodatak ekstrakta do određene granice utječu povoljno na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zelenika, Ana
Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Zelenika, A. (2017) 'Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zelenika, Ana}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {riblje ulje, rancimat test, lovor, oksidacija, masne kiseline, masti, ulja, lipidi}, title = {Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja}, keyword = {riblje ulje, rancimat test, lovor, oksidacija, masne kiseline, masti, ulja, lipidi}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zelenika, Ana}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {fish oil, rancimat te, , laurel, oxidation, fatty acids, fats, oils, lipids}, title = {Influence of the laurel plant material and extract addition of fish oil oxidative stability}, keyword = {fish oil, rancimat te, , laurel, oxidation, fatty acids, fats, oils, lipids}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font