Pregled bibliografske jedinice broj: 893000
Upotreba mikrovalova u preradi poljoprivrednih proizvoda
Upotreba mikrovalova u preradi poljoprivrednih proizvoda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba mikrovalova u preradi poljoprivrednih proizvoda
(The use of microwaves in the processing of agricultural products)
Autori
Petrović, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
19
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
mikrovalovi, obrada sirovine, nove metode
(microwavw, raw material processing, new methods)
Sažetak
Mikrovalno zagrijavanje ima veliku primjenu u području prerade hrane. Ovom tehnikom uspješno se postiže uništavanje mikroorganizama pri temperaturama nižim od konvencionalnih metoda. U ovom radu navode se uređaji za mikrovalno zagrijavanje kao i njegovi dijelovi. Uspoređuje se sa konvencionalnim metodama, navode pozitivne i negativne karakteristike, te se spominje ekonomski značaj koji u većini slučajeva predstavlja odlučujući faktor. Korištenje mikrovalova kod prerade poljoprivrednih proizvoda polako zauzima svoje mjesto jer su proizvođači, ali i potrošači zainteresirani za nove metode prerade poljoprivrednih proizvoda. Svakim danom se sve više koriste nove tehnike procesiranja hrane u svrhu što boljeg očuvanja organoleptičkih svojstava i nutritivne kvalitete sirovine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)