Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892989

Upotreba bundeve u prehrambene svrhe


Mišković, Ilijana
Upotreba bundeve u prehrambene svrhe, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 892989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba bundeve u prehrambene svrhe
(Pumpkin use in nutritional purposes)

Autori
Mišković, Ilijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
bučino ulje, pogača, brašno, esencijalne masne kiseline, antioksidansi
(pumpkin oil, pumpkin cake, flour, essential fatty acids, antioxidants)

Sažetak
Bundeve, tikve i buče su bogat izvor vrijednih hranjivih sastojaka, vitamina i mineralnih tvari vrlo male energetske vrijednosti. Plod ima različitu upotrebu, mezokarp odnosno unutarnji dio koristi se u kulinarstvu u prehrambene svrhe ili kao hrana za stoku, a sjemenke se upotrebljavaju za proizvodnju bučinog ulja ili se suše za grickalice. Zrela, jestiva bundeva ima sočnu, okusom slatkastu pulpu karakteristične narančaste boje. To narančasto obojenje potječe od karotenoida kojima bundeva obiluje i upravo zbog toga pokazuje veliku zdravstvenu vrijednost. Jedan od najpoznatijih prehrambenih proizvoda od bundeve je bučino ulje koje se dobiva mehaničkim putem, prešanjem bundevinih sjemenki. Karakteristične je crveno- zelene boje, izrazito bogatog i osebujnog okusa. Konzumira se kao nerafinirano salatno ulje, uz tjesteninu i druga jela, ali vrlo često i u desertima. Izuzetno je bogato vrijednim esencijalnim masnim kiselinama i visoke je energetske vrijednosti. Osim bučinog ulja iznimnu nutritivnu vrijednost i kvalitetu imaju i drugi proizvodi poput brašna, soka i drugih. Proizvode se dvije vrste brašna od različitih dijelova bundeve ; brašno od bučine pogače, koja nastaje kao nusproizvod nakon prešanja sjemenki, bogato je kvalitetnim proteinima, mineralima, vlaknima i drugi sastojcima, te brašno od bundevine pulpe, koja se suši i melje, konzumira se na različite načine i u različitim jelima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mišković, Ilijana
Upotreba bundeve u prehrambene svrhe, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mišković, I. (2017) 'Upotreba bundeve u prehrambene svrhe', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}kovi\'{c}, Ilijana}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {bu\v{c}ino ulje, poga\v{c}a, bra\v{s}no, esencijalne masne kiseline, antioksidansi}, title = {Upotreba bundeve u prehrambene svrhe}, keyword = {bu\v{c}ino ulje, poga\v{c}a, bra\v{s}no, esencijalne masne kiseline, antioksidansi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}kovi\'{c}, Ilijana}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {pumpkin oil, pumpkin cake, flour, essential fatty acids, antioxidants}, title = {Pumpkin use in nutritional purposes}, keyword = {pumpkin oil, pumpkin cake, flour, essential fatty acids, antioxidants}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font