Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892988

Tehnologija proizvodnje soka od aronije


Tumpak, Nikolina
Tehnologija proizvodnje soka od aronije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 892988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje soka od aronije
(Aronia juice production technology)

Autori
Tumpak, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2017

Stranica
17

Mentor
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
aronija, sok od aronije, prerada, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, ljekovita svojstva
(aronia, aronia juice, processing, production technology, nutritional value, medicinal properties)

Sažetak
Crnoplodna aronija (AroniamelanocarpaL.) voćna je vrsta koja je pobudila veliki interes kao jedna od najbogatijih izvora bioaktivih spojeva. Zbog svoje ljekovite moći spada u kategoriju „super voća”. Izraziti je antioksidans što ju razlikuje od drugog jagodastog voća. Rezultati ovog završnog rada prikazuju voćnu vrstu aroniju kroz povijest, njena kemijska svojstva, nutritivni sastav, mogućnosti prerade i tehnologiju prerade u sok. Opisana je morfologija biljke, najznačajnije vrste kao i agroekološki uvjeti za njezin uzgoj. S obzirom na karakterističan trpki i opor okus nije pogodna za konzumaciju u svježem stanju. Poznate su razne prerađevine kao što su džem, prah, čaj, liker, a svakako najpopularniji proizvod je sok od aronije koji se izdvaja iz bobica svježeg ploda. Proizvodnja i prerada aronije sve je popularnija, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Time se podiže svijest o njezinoj primjeni u prehrambene svrhe s obzirom na visok udio fitokemikalija, vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambenih vlakana. Budući na sva ljekovita svojstva, aroniju s razlogom nazivaju „namirnicom budućnosti“.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tumpak, Nikolina
Tehnologija proizvodnje soka od aronije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Tumpak, N. (2017) 'Tehnologija proizvodnje soka od aronije', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tumpak, Nikolina}, year = {2017}, pages = {17}, keywords = {aronija, sok od aronije, prerada, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, ljekovita svojstva}, title = {Tehnologija proizvodnje soka od aronije}, keyword = {aronija, sok od aronije, prerada, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, ljekovita svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tumpak, Nikolina}, year = {2017}, pages = {17}, keywords = {aronia, aronia juice, processing, production technology, nutritional value, medicinal properties}, title = {Aronia juice production technology}, keyword = {aronia, aronia juice, processing, production technology, nutritional value, medicinal properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font