Pregled bibliografske jedinice broj: 892988
Tehnologija proizvodnje soka od aronije
Tehnologija proizvodnje soka od aronije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje soka od aronije
(Aronia juice production technology)
Autori
Tumpak, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
17
Mentor
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
aronija, sok od aronije, prerada, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, ljekovita svojstva
(aronia, aronia juice, processing, production technology, nutritional value, medicinal properties)
Sažetak
Crnoplodna aronija (AroniamelanocarpaL.) voćna je vrsta koja je pobudila veliki interes kao jedna od najbogatijih izvora bioaktivih spojeva. Zbog svoje ljekovite moći spada u kategoriju „super voća”. Izraziti je antioksidans što ju razlikuje od drugog jagodastog voća. Rezultati ovog završnog rada prikazuju voćnu vrstu aroniju kroz povijest, njena kemijska svojstva, nutritivni sastav, mogućnosti prerade i tehnologiju prerade u sok. Opisana je morfologija biljke, najznačajnije vrste kao i agroekološki uvjeti za njezin uzgoj. S obzirom na karakterističan trpki i opor okus nije pogodna za konzumaciju u svježem stanju. Poznate su razne prerađevine kao što su džem, prah, čaj, liker, a svakako najpopularniji proizvod je sok od aronije koji se izdvaja iz bobica svježeg ploda. Proizvodnja i prerada aronije sve je popularnija, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Time se podiže svijest o njezinoj primjeni u prehrambene svrhe s obzirom na visok udio fitokemikalija, vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambenih vlakana. Budući na sva ljekovita svojstva, aroniju s razlogom nazivaju „namirnicom budućnosti“.
Izvorni jezik
Hrvatski