Pregled bibliografske jedinice broj: 892797
Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih spojeva ploda i lista planike (Arbutus unedo L.)
Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih spojeva ploda i lista planike (Arbutus unedo L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih spojeva ploda i lista planike (Arbutus unedo L.)
(Nutritional composition and bioactive compounds content of strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruit and leaf)
Autori
Pavušek, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.04
Godina
2017
Stranica
48
Mentor
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
planika, plod, list, bioaktivni spojevi, antioksidacijski kapacitet
(Arbutus unedo L., fruit, leaf, bioactive compounds, antioxidant capacity)
Sažetak
Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je analizirati nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih spojeva u plodovima i listovima planike (Arbutus unedo L.) prikupljenih s tri različite lokacije područja grada Rovinja. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize: sadržaj suhe tvari (%), sadržaj ukupne topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH-vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih fenola (mg/GAE/100g svježe tvari), sadržaj ukupnih antocijana (mg/L), sadržaj β-karotena (µg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih klorofila (mg/g) te antioksidacijski kapacitet (µmolTE L-1). Sadržaj vitamina C kretao se od 176, 92 mg/100 g (lokacija 3) do 207, 84 mg/100 g (lokacija 2) kod plodova i od 112, 37 mg/100 g (lokacija 1) do 266, 37 mg/100 g (lokacija 2) kod listova ; sadržaj ukupnih fenola od 461, 99 mg/GAE/100 g (lokacija 2) do 764, 83 mg/GAE/100 g (lokacija 1) kod plodova i od 1775, 31 mg/GAE/100 g (lokacija 3) do 2448, 31 mg/GAE/100 g (lokacija 1) kod listova. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da su plod i list planike nutritivno vrijedan izvor bioaktivnih komponenata te da kvaliteta, odnosno nutritivni sastav ploda i lista značajno ovisi o lokaciji uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski