Pregled bibliografske jedinice broj: 892796
Sadržaj likopena u prerađevinama od rajčice
Sadržaj likopena u prerađevinama od rajčice, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj likopena u prerađevinama od rajčice
(The lycopene content in tomato products)
Autori
Pejić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2017
Stranica
27
Mentor
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
rajčica, likopen, prerađevine od rajčice, toplinska obrada
(tomato, lycopene, processed tomato products, heat treatment)
Sažetak
Likopen je najzastupljeniji aktivni spoj iz skupine karotenoida u rajčici, daje joj prepoznatljivi crveni pigment i iznimno je koristan za ljudsko zdravlje. U plazmi i tkivima zastupljen je u obliku cis-izomera pa se i iz rajčice u tom obliku lakše apsorbira u organizam. Cilj ovog završnog rada bio je analizirati i usporediti sadržaj likopena u svježoj rajčici i različitim prerađevinama od rajčice: koncentrat od rajčice, domaći umak od rajčice i kečap. Koristile su se metode prilagođene za određivanje likopena iz plodova povrća i voća. Analizom rezultata utvrđeno je da koncentrat od rajčice ima najveći sadržaj likopena dok je najmanji sadržaj utvrđen u svježem plodu rajčice. Iz rezultata se može zaključiti da se toplinskom obradom rajčice značajno pozitivno utječe na udio likopena, odnosno sadržaj likopena značajno je viši u koncentratu od rajčice, domaćem umaku od rajčice te kečapu u usporedbi sa svježim plodom.
Izvorni jezik
Hrvatski