Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892796

Sadržaj likopena u prerađevinama od rajčice


Pejić, Petra
Sadržaj likopena u prerađevinama od rajčice, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 892796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj likopena u prerađevinama od rajčice
(The lycopene content in tomato products)

Autori
Pejić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2017

Stranica
27

Mentor
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
rajčica, likopen, prerađevine od rajčice, toplinska obrada
(tomato, lycopene, processed tomato products, heat treatment)

Sažetak
Likopen je najzastupljeniji aktivni spoj iz skupine karotenoida u rajčici, daje joj prepoznatljivi crveni pigment i iznimno je koristan za ljudsko zdravlje. U plazmi i tkivima zastupljen je u obliku cis-izomera pa se i iz rajčice u tom obliku lakše apsorbira u organizam. Cilj ovog završnog rada bio je analizirati i usporediti sadržaj likopena u svježoj rajčici i različitim prerađevinama od rajčice: koncentrat od rajčice, domaći umak od rajčice i kečap. Koristile su se metode prilagođene za određivanje likopena iz plodova povrća i voća. Analizom rezultata utvrđeno je da koncentrat od rajčice ima najveći sadržaj likopena dok je najmanji sadržaj utvrđen u svježem plodu rajčice. Iz rezultata se može zaključiti da se toplinskom obradom rajčice značajno pozitivno utječe na udio likopena, odnosno sadržaj likopena značajno je viši u koncentratu od rajčice, domaćem umaku od rajčice te kečapu u usporedbi sa svježim plodom.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pejić, Petra
Sadržaj likopena u prerađevinama od rajčice, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pejić, P. (2017) 'Sadržaj likopena u prerađevinama od rajčice', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peji\'{c}, Petra}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {raj\v{c}ica, likopen, prera\djevine od raj\v{c}ice, toplinska obrada}, title = {Sadr\v{z}aj likopena u prera\djevinama od raj\v{c}ice}, keyword = {raj\v{c}ica, likopen, prera\djevine od raj\v{c}ice, toplinska obrada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peji\'{c}, Petra}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {tomato, lycopene, processed tomato products, heat treatment}, title = {The lycopene content in tomato products}, keyword = {tomato, lycopene, processed tomato products, heat treatment}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font