Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892711

Hranidbena vrijednost sijena


Papac, Mateo
Hranidbena vrijednost sijena, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 892711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena vrijednost sijena
(The feeding value of hay)

Autori
Papac, Mateo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2017

Stranica
22

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
sijeno, NIR spektroskopija, hranjivost, kemijski sastav
(hay, NIR spectroscopy, nutrition, feeding value)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je procijeniti hranidbenu vrijednost sijena s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sjeverozapadne Hrvatske obzirom na koncentraciju pojedinih kmeijskih parametara u suhoj tvari (ST) uzoraka. U istraživanju je korišteno 55 uzoraka sijena s različitih OPG-a sjeverozapadne Hrvatske. U uzorcima su se NIR spektroskopijom procjenjivali parametri kemijskog sastava: ST, organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D- vrijednost), neutralna detergent vlakna (NDV), kisela detergent vlakna (ADV), metabolička energija (ME) i ugljikohidrati topivi u vodi (UTV). Istraživani parametri ukazuju na kasniju košnju krme za proizvodnju sijena od optimalne. Razlozi za navedeno, a posebno za visoku varijabilnost istraživanih parametara hranjivosti uzoraka sijena mogu biti porijeklo uzoraka sijena iz više godina proizvodnje, iz više otkosa tijekom jedne godine, botanički sastav tratine (trave, mahunarke, DTS), različita tehnologija uzgoja i konzerviranja krme u sijeno te mikroklima područja uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Papac, Mateo
Hranidbena vrijednost sijena, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Papac, M. (2017) 'Hranidbena vrijednost sijena', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Papac, Mateo}, year = {2017}, pages = {22}, keywords = {sijeno, NIR spektroskopija, hranjivost, kemijski sastav}, title = {Hranidbena vrijednost sijena}, keyword = {sijeno, NIR spektroskopija, hranjivost, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Papac, Mateo}, year = {2017}, pages = {22}, keywords = {hay, NIR spectroscopy, nutrition, feeding value}, title = {The feeding value of hay}, keyword = {hay, NIR spectroscopy, nutrition, feeding value}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font