Pregled bibliografske jedinice broj: 892711
Hranidbena vrijednost sijena
Hranidbena vrijednost sijena, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena vrijednost sijena
(The feeding value of hay)
Autori
Papac, Mateo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
22
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
sijeno, NIR spektroskopija, hranjivost, kemijski sastav
(hay, NIR spectroscopy, nutrition, feeding value)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je procijeniti hranidbenu vrijednost sijena s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sjeverozapadne Hrvatske obzirom na koncentraciju pojedinih kmeijskih parametara u suhoj tvari (ST) uzoraka. U istraživanju je korišteno 55 uzoraka sijena s različitih OPG-a sjeverozapadne Hrvatske. U uzorcima su se NIR spektroskopijom procjenjivali parametri kemijskog sastava: ST, organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D- vrijednost), neutralna detergent vlakna (NDV), kisela detergent vlakna (ADV), metabolička energija (ME) i ugljikohidrati topivi u vodi (UTV). Istraživani parametri ukazuju na kasniju košnju krme za proizvodnju sijena od optimalne. Razlozi za navedeno, a posebno za visoku varijabilnost istraživanih parametara hranjivosti uzoraka sijena mogu biti porijeklo uzoraka sijena iz više godina proizvodnje, iz više otkosa tijekom jedne godine, botanički sastav tratine (trave, mahunarke, DTS), različita tehnologija uzgoja i konzerviranja krme u sijeno te mikroklima područja uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)