Pregled bibliografske jedinice broj: 892572
Tehnologija proizvodnje i kakvoća Livanjskog sira
Tehnologija proizvodnje i kakvoća Livanjskog sira, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 892572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje i kakvoća Livanjskog sira
(The technology of production and quality of Livno cheese)
Autori
Došlo, Jovana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
15.09
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
Livanjski sir, organoleptička svojstva, tehnološki parametri, kemijski sastav, kakvoća
(Livno cheese, organoleptic properties, technological parameters, chemical composition, quality)
Sažetak
Sir je prehrambeni proizvod koji se dobiva koagulacijom bjelančevina u mlijeku i skorupu. Sirevi se proizvode diljem svijeta u stotinama okusa, tekstura i oblika, a sastoje se od mliječnih bjelančevina i masti. Proizvodi se dodavanjem fermenta sirila (kimozin) mlijeku ili ukiseljavanjem mlijeka djelovanjem bakterija, koji mliječni šećer vrenjem pretvara u mliječnu kiselinu. Ovim procesom zgrušava se mliječna bjelančevina kazein. U radu je opisana tehnologija i kakvoća Livanjskog sira kroz njegovu višegodišnju proizvodnju. Najvažniji tehnološki parametri, osnovni kemijski sastav i organoleptička svojstva Livanjskog sira prikazana su na osnovi podataka iz literature. Između sireva koji se proizvode na tradicionalan način i sireva proizvedenih na industrijski način, utvrđena je značajna kvalitativna razlika, što se objašnjava vrstom upotrijebljenog mlijeka, organizacijom proizvodnje i tehničkim mogućnostima. Prikazana organoleptička svojstva i tehnološki parametri, kao i vrijednosti kemijskog sastava, mogu poslužiti u svrhu standardizacije proizvodnje i kakvoće ove vrste sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija