Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892572

Tehnologija proizvodnje i kakvoća Livanjskog sira


Došlo, Jovana
Tehnologija proizvodnje i kakvoća Livanjskog sira, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 892572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje i kakvoća Livanjskog sira
(The technology of production and quality of Livno cheese)

Autori
Došlo, Jovana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
15.09

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
Livanjski sir, organoleptička svojstva, tehnološki parametri, kemijski sastav, kakvoća
(Livno cheese, organoleptic properties, technological parameters, chemical composition, quality)

Sažetak
Sir je prehrambeni proizvod koji se dobiva koagulacijom bjelančevina u mlijeku i skorupu. Sirevi se proizvode diljem svijeta u stotinama okusa, tekstura i oblika, a sastoje se od mliječnih bjelančevina i masti. Proizvodi se dodavanjem fermenta sirila (kimozin) mlijeku ili ukiseljavanjem mlijeka djelovanjem bakterija, koji mliječni šećer vrenjem pretvara u mliječnu kiselinu. Ovim procesom zgrušava se mliječna bjelančevina kazein. U radu je opisana tehnologija i kakvoća Livanjskog sira kroz njegovu višegodišnju proizvodnju. Najvažniji tehnološki parametri, osnovni kemijski sastav i organoleptička svojstva Livanjskog sira prikazana su na osnovi podataka iz literature. Između sireva koji se proizvode na tradicionalan način i sireva proizvedenih na industrijski način, utvrđena je značajna kvalitativna razlika, što se objašnjava vrstom upotrijebljenog mlijeka, organizacijom proizvodnje i tehničkim mogućnostima. Prikazana organoleptička svojstva i tehnološki parametri, kao i vrijednosti kemijskog sastava, mogu poslužiti u svrhu standardizacije proizvodnje i kakvoće ove vrste sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Došlo, Jovana
Tehnologija proizvodnje i kakvoća Livanjskog sira, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar
Došlo, J. (2017) 'Tehnologija proizvodnje i kakvoća Livanjskog sira', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Do\v{s}lo, Jovana}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {Livanjski sir, organolepti\v{c}ka svojstva, tehnolo\v{s}ki parametri, kemijski sastav, kakvo\'{c}a}, title = {Tehnologija proizvodnje i kakvo\'{c}a Livanjskog sira}, keyword = {Livanjski sir, organolepti\v{c}ka svojstva, tehnolo\v{s}ki parametri, kemijski sastav, kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Do\v{s}lo, Jovana}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {Livno cheese, organoleptic properties, technological parameters, chemical composition, quality}, title = {The technology of production and quality of Livno cheese}, keyword = {Livno cheese, organoleptic properties, technological parameters, chemical composition, quality}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font