Pregled bibliografske jedinice broj: 892571
Nutritivni sastav ribe i konzerviranih ribljih proizvoda
Nutritivni sastav ribe i konzerviranih ribljih proizvoda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 892571 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni sastav ribe i konzerviranih ribljih proizvoda
(Nutritional composition of fish and canned fish products)
Autori
Čilić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
15.09
Godina
2017
Stranica
27
Mentor
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
riba, bjelančevine, omega-3 masne kiseline, riblji proizvodi
(fish, proteins, omega-3 fatty acids, fish products)
Sažetak
Riba, s obzirom na svoju hranjivu vrijednost, sve više zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani, osvaja tržište i postaje značajan izvor prihoda. Kao namirnica predstavlja jedan od glavnih izvora bjelančevina životinjskog porijekla. Na prihvatljivost ribe kao namirnice utječe cijeli niz čimbenika, a to su sigurnost, nutritivna vrijednost, dostupnost, svježina, vidljive fizikalne odlike vrste, veličina odnosno vrsta proizvoda. Riblje je meso lako i brzo probavljivo te se dobro resorbira u organizmu. S obzirom na vrstu ribe i ribljih proizvoda, variraju i parametri nutritivnog sastava odnosno kakvoća ove vrste namirnica. Odlikuje se bogatim sastavom masti koje sadrže omega – 3 masne kiseline i bjelančevina koje sadrže esencijalne aminokiseline prijeko potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija. Riblje meso po svojim svojstvima je slično mesu toplokrvnih životinja. Njegova dobra strana je laka probavljivost, dok mu je mana što se lako kvari i postaje opasno po život i zdravlje čovjeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija