Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892571

Nutritivni sastav ribe i konzerviranih ribljih proizvoda


Čilić, Kristina
Nutritivni sastav ribe i konzerviranih ribljih proizvoda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 892571 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivni sastav ribe i konzerviranih ribljih proizvoda
(Nutritional composition of fish and canned fish products)

Autori
Čilić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
15.09

Godina
2017

Stranica
27

Mentor
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
riba, bjelančevine, omega-3 masne kiseline, riblji proizvodi
(fish, proteins, omega-3 fatty acids, fish products)

Sažetak
Riba, s obzirom na svoju hranjivu vrijednost, sve više zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani, osvaja tržište i postaje značajan izvor prihoda. Kao namirnica predstavlja jedan od glavnih izvora bjelančevina životinjskog porijekla. Na prihvatljivost ribe kao namirnice utječe cijeli niz čimbenika, a to su sigurnost, nutritivna vrijednost, dostupnost, svježina, vidljive fizikalne odlike vrste, veličina odnosno vrsta proizvoda. Riblje je meso lako i brzo probavljivo te se dobro resorbira u organizmu. S obzirom na vrstu ribe i ribljih proizvoda, variraju i parametri nutritivnog sastava odnosno kakvoća ove vrste namirnica. Odlikuje se bogatim sastavom masti koje sadrže omega – 3 masne kiseline i bjelančevina koje sadrže esencijalne aminokiseline prijeko potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija. Riblje meso po svojim svojstvima je slično mesu toplokrvnih životinja. Njegova dobra strana je laka probavljivost, dok mu je mana što se lako kvari i postaje opasno po život i zdravlje čovjeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čilić, Kristina
Nutritivni sastav ribe i konzerviranih ribljih proizvoda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar
Čilić, K. (2017) 'Nutritivni sastav ribe i konzerviranih ribljih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ili\'{c}, Kristina}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {riba, bjelan\v{c}evine, omega-3 masne kiseline, riblji proizvodi}, title = {Nutritivni sastav ribe i konzerviranih ribljih proizvoda}, keyword = {riba, bjelan\v{c}evine, omega-3 masne kiseline, riblji proizvodi}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ili\'{c}, Kristina}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {fish, proteins, omega-3 fatty acids, fish products}, title = {Nutritional composition of fish and canned fish products}, keyword = {fish, proteins, omega-3 fatty acids, fish products}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font