Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892569

Proizvodnja i kakvoća Drniškog pršuta


Batinica, Ivona
Proizvodnja i kakvoća Drniškog pršuta, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 892569 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i kakvoća Drniškog pršuta
(Production and quality of Drniš's prosciutto)

Autori
Batinica, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
15.09

Godina
2017

Stranica
25

Mentor
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
Drniški pršut, tehnološki proces, kakvoća, oznaka zemljopisnog podrijetla
(Drniš's prosciutto, technological process, quality, geographical indication)

Sažetak
Pršut je jedan od najcjenjenijih i najkvalitetnijih mesnih proizvoda, a njegova proizvodnja vezana je uz priobalno područje. Tehnološki proces proizvodnje pršuta općenito se razlikuje od regije do regije, s obzirom na različitosti sirovine, tehnološkog procesa i uvjeta proizvodnje. Drniški pršut zaštićen je oznakom zemljopisnog podrijetla prema standardima Europske unije 2015. godine i predstavlja visoko kvalitetan mesni proizvod na svjetskoj razini. Drniški pršut se proizvodi na način da se svinjski but soli s krupnom morskom soli, preša, hladno dimi i suši, a proizvodi se tijekom razdoblja od minimalno dvanaest mjeseci. Karakterističnog je izgleda, bez zdjeličnih kosti i nožice, te dijela kože i masnog tkiva s unutrašnje strane buta, pravilno zaobljenog ruba. Odlikuje ga jednolična intenzivna rubin – crvena boja nareska, osim bjeline u području masnog tkiva, te intenzivan miris zrelog, blago dimljenog, sušenog svinjskog mesa. U trenutku stavljanja na tržište, Drniški pršut mora imati minimalnu masu od 6, 5 kg. Drniški pršut koji zadovoljava sve zahtjeve propisane u specifikaciji proizvoda, po završetku proizvodnje označava se na koži s lateralne strane vrućim žigom, a prije stavljanja u promet i zajedničkim znakom ovog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Batinica, Ivona
Proizvodnja i kakvoća Drniškog pršuta, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar
Batinica, I. (2017) 'Proizvodnja i kakvoća Drniškog pršuta', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Batinica, Ivona}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {Drni\v{s}ki pr\v{s}ut, tehnolo\v{s}ki proces, kakvo\'{c}a, oznaka zemljopisnog podrijetla}, title = {Proizvodnja i kakvo\'{c}a Drni\v{s}kog pr\v{s}uta}, keyword = {Drni\v{s}ki pr\v{s}ut, tehnolo\v{s}ki proces, kakvo\'{c}a, oznaka zemljopisnog podrijetla}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Batinica, Ivona}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {Drni\v{s}'s prosciutto, technological process, quality, geographical indication}, title = {Production and quality of Drni\v{s}'s prosciutto}, keyword = {Drni\v{s}'s prosciutto, technological process, quality, geographical indication}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font