Pregled bibliografske jedinice broj: 892539
Utjecaj faze rasta na kakvoću i prinos voluminozne krme ozime pšenice i zobi
Utjecaj faze rasta na kakvoću i prinos voluminozne krme ozime pšenice i zobi, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj faze rasta na kakvoću i prinos voluminozne krme ozime pšenice i zobi
(The impact of stage growth on quality and yield of forage winter wheat and oat)
Autori
Mesar, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2015
Stranica
26
Mentor
Uher, Darko
Ključne riječi
faza rasta, kakvoća, prinos, pšenica, zob
(growth stage, quality, yield, wheat, oat)
Sažetak
Strne žitarice (pšenica, ječam, zob, raž i tritikale) su uz kukuruz naše najraširenije poljoprivredne kulture. Klimatske prilike u kontinentalnoj Hrvatskoj omogućavaju više i stabilnije prinose u jesenskoj nego u proljetnoj sjetvi pa u strukturi proizvodnje dominira uzgoj ozimih formi strnih žitarica. One se uglavnom koriste za ishranu kao zrno no mogu se koristiti i kao kvalitetna voluminozna stočna hrana. Cilj istraživanja je bio utvrditi prinos i kakvoću ozimih žitarica (pšenica i zob) u fazi klasanja, mliječne i voštane zriobe (mekano tijesto). U prosjeku faze rasta značajno (P<0, 05) veći prinos suhe tvari imale su žitarice u fazi mekanog tijesta (12, 13 t/ha) u odnosu na fazu klasanja (6, 06 t/ha) i u odnosu na fazu mliječne zriobe (8, 77 t/ha). U fazi klasanja veću probavljivost suhe tvari imala je ozima pšenica cv. Appach (62, 1 %) u odnosu na ozimu zob cv. Marta (60, 4 %). U fazi mliječne zriobe veću probavljivost suhe tvari imala je pšenica cv. Appach (63, 8 %) u odnosu na zob cv. Marta (61, 8 %). U fazi mekanog tijesta također veću probavljivost suhe tvari imala je pšenica cv. Appach (65, 8 %) u odnosu na zob cv. Marta (63, 3 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)