Pregled bibliografske jedinice broj: 891926
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 891926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja
(Changes in chemical composition and rheological properties of wheat during storage)
Autori
Kurtović, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Jukić, Željko
Ključne riječi
Pšenica, posliježetveno dozrijevanje, reološka svojstva, kemijski sastav
(Wheat, postharvest maturation, rheological properties, chemical composition)
Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) jedna je od najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, površina pod kojom je uzgajana pšenica u 2016. godini iznosi 150 tisuća hektara. Prosječan prinos se kreće oko 5 tona po hektaru. Pšenica se nikada ne melje odmah nakon žetve već treba proći određeni broj dana odležavanja u skladištu. Taj period se naziva posliježetveno dozrijevanje. Tijekom skladištenja zrna pšenice određeni čimbenici mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na kakvoću pšenice koja je namijenjena za preradu u mlinske proizvode. Također, tijekom skladištenja dolazi do promjene reoloških svojstava odnosno poboljšava se kakvoća brašna i tijesta. Cilj ovog završnog rada je korištenjem dostupne literature utvrditi koji čimbenici i na koji način utječu na promjenu ugljikohidrata, masti i proteina tijekom skladištenja pšenice te dinamiku poboljšanja reoloških svojstava pšenice od ulaska u skladište do početka prerade.
Izvorni jezik
Hrvatski