Pregled bibliografske jedinice broj: 891914
Antioksidansi u hrani
Antioksidansi u hrani, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 891914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidansi u hrani
(Antioxidants in food)
Autori
Caktaš, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
14.09
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Vuko, Elma
Ključne riječi
antioksidansi, slobodni radikali, oksidativni stres, prehrana
(antioxidants, free radicals, oxidative stress, nutrition)
Sažetak
U organizmu čovjeka svakodnevno nastaju slobodni radikali, visoko reaktivni spojevi koji napadaju obližnje molekule, čine ih novim radikalima te na taj način dovode do lančanih reakcija. Slobodni radikali nastaju zbog izloženosti zagađenom okolišu, zbog pušenja, pretjerene konzumacije alkohola te zbog infekcija, stresa ili starenja, a najčešći slobodni radikali su kisikovi (reactive oxygene species, ROS). Borci protiv slobodnih radikala su antioksidansi, raznolika grupa spojeva koje dobivamo iz hrane ili se prirodno nalaze u organizmu. Cilj ovog rada je opisati antioksidanse koje unosimo svakodnevnom prehranom te namirnice bogate antioksidansima koje trebaju biti dio uravnotežene prehrane. Neuravnotežena prehrana dovodi do smanjenog razaranja slobodnih radikala čime dolazi do oksidacijskog stresa, a posljedično i do raznih oboljenja i starenja. Konzumacijom namirnica bogatih antioksidansima te njihovom kombinacijom ostvarujemo puni potencijal njihovog povoljnog djelovanja na čovjekov organizam, što doprinosi očuvanju zdravlja i normalnim životnim funkcijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija