Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 891914

Antioksidansi u hrani


Caktaš, Katarina
Antioksidansi u hrani, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split


CROSBI ID: 891914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidansi u hrani
(Antioxidants in food)

Autori
Caktaš, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Split

Datum
14.09

Godina
2017

Stranica
34

Mentor
Vuko, Elma

Ključne riječi
antioksidansi, slobodni radikali, oksidativni stres, prehrana
(antioxidants, free radicals, oxidative stress, nutrition)

Sažetak
U organizmu čovjeka svakodnevno nastaju slobodni radikali, visoko reaktivni spojevi koji napadaju obližnje molekule, čine ih novim radikalima te na taj način dovode do lančanih reakcija. Slobodni radikali nastaju zbog izloženosti zagađenom okolišu, zbog pušenja, pretjerene konzumacije alkohola te zbog infekcija, stresa ili starenja, a najčešći slobodni radikali su kisikovi (reactive oxygene species, ROS). Borci protiv slobodnih radikala su antioksidansi, raznolika grupa spojeva koje dobivamo iz hrane ili se prirodno nalaze u organizmu. Cilj ovog rada je opisati antioksidanse koje unosimo svakodnevnom prehranom te namirnice bogate antioksidansima koje trebaju biti dio uravnotežene prehrane. Neuravnotežena prehrana dovodi do smanjenog razaranja slobodnih radikala čime dolazi do oksidacijskog stresa, a posljedično i do raznih oboljenja i starenja. Konzumacijom namirnica bogatih antioksidansima te njihovom kombinacijom ostvarujemo puni potencijal njihovog povoljnog djelovanja na čovjekov organizam, što doprinosi očuvanju zdravlja i normalnim životnim funkcijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Elma Vuko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Caktaš, Katarina
Antioksidansi u hrani, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Caktaš, K. (2017) 'Antioksidansi u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cakta\v{s}, Katarina}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {antioksidansi, slobodni radikali, oksidativni stres, prehrana}, title = {Antioksidansi u hrani}, keyword = {antioksidansi, slobodni radikali, oksidativni stres, prehrana}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cakta\v{s}, Katarina}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {antioxidants, free radicals, oxidative stress, nutrition}, title = {Antioxidants in food}, keyword = {antioxidants, free radicals, oxidative stress, nutrition}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font