Pregled bibliografske jedinice broj: 89076
Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka
Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 89076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka
(Influence of Cd2+ ions on fermentation and coagulation kinetics of goats yoghurt)
Autori
Vuković, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
09.11
Godina
2001
Stranica
45
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
Cd2+ ion; fermentacija; koagulacija; kozje mlijeko ABT kultura
(Cd2+ ion; fermentation; coagulation; goat milk; ABT culture)
Sažetak
U radu je ispitivan dodatak dvovalentih iona kadmija na brzinu kiselinske koagulacije probiotičkog jogurta, ABT kulture od kozjeg mlijeka. rezultati svih kinetičkih i reoloških mjerenja pokazali su da Cd2+ nisu pozitivno djelovali na fermentaciju i koagulaciju ABT kulture od kozjeg mlijeka. Kadmijev ion ozbiljno je inhibirao starter kulturu, što je rezultiralo izostankom normalnog procesa grušanja. Kod uzoraka s dodatkom 50 i više mmol CdCl2 potpuno je izostala sekundarna faza kiselinske koagulacije. Turbulentno kretanje vrijednosti koeficijenta konzistencije pokazuje nepravilan i ometan proces grušanja i u prvoj fazi. Usporedna serija uzoraka s dodatkom CaCl2 pokazala je da za razliku od kadmija, kalcij je vrlo povoljno djelovao na proces kiselinske koagulacije, što je u skladu s radovima mnogih autora. Rezultati koji su dobiveni kod dodatka CdCl2, u suprotnosti su s rezultatima nekih španjolskih i argentinskih autora, iako je eksperiment bio izveden na potpuno jednaki način.
Izvorni jezik
Hrvatski