Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89076

Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka


Vuković, Josip
Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 89076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka
(Influence of Cd2+ ions on fermentation and coagulation kinetics of goats yoghurt)

Autori
Vuković, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
09.11

Godina
2001

Stranica
45

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
Cd2+ ion; fermentacija; koagulacija; kozje mlijeko ABT kultura
(Cd2+ ion; fermentation; coagulation; goat milk; ABT culture)

Sažetak
U radu je ispitivan dodatak dvovalentih iona kadmija na brzinu kiselinske koagulacije probiotičkog jogurta, ABT kulture od kozjeg mlijeka. rezultati svih kinetičkih i reoloških mjerenja pokazali su da Cd2+ nisu pozitivno djelovali na fermentaciju i koagulaciju ABT kulture od kozjeg mlijeka. Kadmijev ion ozbiljno je inhibirao starter kulturu, što je rezultiralo izostankom normalnog procesa grušanja. Kod uzoraka s dodatkom 50 i više mmol CdCl2 potpuno je izostala sekundarna faza kiselinske koagulacije. Turbulentno kretanje vrijednosti koeficijenta konzistencije pokazuje nepravilan i ometan proces grušanja i u prvoj fazi. Usporedna serija uzoraka s dodatkom CaCl2 pokazala je da za razliku od kadmija, kalcij je vrlo povoljno djelovao na proces kiselinske koagulacije, što je u skladu s radovima mnogih autora. Rezultati koji su dobiveni kod dodatka CdCl2, u suprotnosti su s rezultatima nekih španjolskih i argentinskih autora, iako je eksperiment bio izveden na potpuno jednaki način.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuković, Josip
Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Vuković, J. (2001) 'Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Josip}, year = {2001}, pages = {45}, keywords = {Cd2+ ion, fermentacija, koagulacija, kozje mlijeko ABT kultura}, title = {Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka}, keyword = {Cd2+ ion, fermentacija, koagulacija, kozje mlijeko ABT kultura}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Josip}, year = {2001}, pages = {45}, keywords = {Cd2+ ion, fermentation, coagulation, goat milk, ABT culture}, title = {Influence of Cd2+ ions on fermentation and coagulation kinetics of goats yoghurt}, keyword = {Cd2+ ion, fermentation, coagulation, goat milk, ABT culture}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font