Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 889846

Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci - rezultati hidroloških istraživanja


Rubinić, Josip; Ružić, Igor; Žic, Elvis; Krvavica, Nino; Radišić, Maja
Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci - rezultati hidroloških istraživanja, 2016. (elaborat/studija).


CROSBI ID: 889846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci - rezultati hidroloških istraživanja
(Research of water quality and sedimentation in the Dead Channel in Rijeka City - the results of hydrological research)

Autori
Rubinić, Josip ; Ružić, Igor ; Žic, Elvis ; Krvavica, Nino ; Radišić, Maja

Izvornik
Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija

Godina
2016

Ključne riječi
Mrtvi kanal, hidrološka analiza, hidraulička analiza, kvaliteta vode, sedimentacija
(Dead channel, hydrological analysis, hydraulic analysis, water quality, sedimentation)

Sažetak
U znanstvenoj studiji sadržani su rezultati hidroloških mjerenja i opažanja tijekom programa jednogodišnjeg monitoringa stanja kakvoće i količina voda u Mrtvom kanalu u Rijeci, a obrađen je i dio vodnogospodarskih elemenata studije – vodni režim Rječine i Mrtvog kanala s opisom povijesnih promjena i stanja te hidrološki elementi ocjene stanja njihovih voda. Radi se o dijelu aktivnosti, posebno hidroloških, koje su predviđene u okviru projektnog zadatka „Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci“, izrađenom od strane Hrvatskih voda iz Zagreba u okviru Dokumentacije za nadmetanje iz listopada 2014. Te su aktivnosti specificirane od strane Građevinskog fakulteta Rijeka u Programu i ponudi za realizaciju hidroloških radova u okviru spomenutog projekta iz ožujka 2015., a na osnovu čega je s nositeljem projekta Nastavnim zavodom za javno zdravstvo iz Rijeke (NZZJZ) sklopljen međusobni Ugovor o njegovoj realizaciji. Instrumentalnim mjerenjima neposredno provedenim od strane Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci obuhvaćeno je razdoblje od ožujka 2015. do veljače 2016. godine tijekom kojega je od strane NZZJZ iz Rijeke provođeno uzorkovanje kakvoće vode i nanosa. S obzirom na prostorno-vremenski pomak između palih oborina i prethodnog stanja saturacije terena s vodom i dinamike otjecanja, pri provedenim obradama korišteni su i podaci registrirani tijekom sezone koja je prethodila početku navedenog razdoblja mjerenja provedenih u sklopu predmetnog zadatka. Vodomjerenja su provođena na dva karakteristična profila stalnih dotoka u Mrtvi kanal – na ušćima kanala Fiumare i Lešnjak, a praćeni su i protoci na preljevu izvora Školjić, kao i niz podataka o razinama vode na hidrološkim profilima na donjem dijelu toka Rječine kao i samom Mrtvom kanalu. Analizirani su i raspoloživi podaci dugogodišnjih nizova opažanja, pri čemu su korišteni podaci s klimatoloških i hidroloških postaja DHMZ-a, a takvi su se podaci koristili i za upotpunjavanje rezultata provedenih mjerenja tijekom spomenutog 1-godišnjeg monitoringa. Uz podatke dobivene tijekom vlastitih vodomjerenja, te spomenute podatke DHMZ-a, prilikom provedenih analiza korišteni su i podaci o kolebanjima razine mora Hrvatskog hidrografskog instituta, kao i brojni literaturni izvori podataka. U sklopu provedenih aktivnosti analizirani su i vodnogospodarski elementi studije Stanje vode i sedimenta Mrtvog kanala i vodotoka Rječine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Građevinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Elvis Žic (autor)

Avatar Url Igor Ružić (autor)

Avatar Url Josip Rubinić (autor)

Avatar Url Maja Radišić (autor)

Avatar Url Nino Krvavica (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rubinić, Josip; Ružić, Igor; Žic, Elvis; Krvavica, Nino; Radišić, Maja
Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci - rezultati hidroloških istraživanja, 2016. (elaborat/studija).
Rubinić, J., Ružić, I., Žic, E., Krvavica, N. & Radišić, M. (2016) Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci - rezultati hidroloških istraživanja. Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Elaborat/studija.
@unknown{unknown, author = {Rubini\'{c}, Josip and Ru\v{z}i\'{c}, Igor and \v{Z}ic, Elvis and Krvavica, Nino and Radi\v{s}i\'{c}, Maja}, year = {2016}, keywords = {Mrtvi kanal, hidrolo\v{s}ka analiza, hidrauli\v{c}ka analiza, kvaliteta vode, sedimentacija}, title = {Istra\v{z}ivanje kakvo\'{c}e vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci - rezultati hidrolo\v{s}kih istra\v{z}ivanja}, keyword = {Mrtvi kanal, hidrolo\v{s}ka analiza, hidrauli\v{c}ka analiza, kvaliteta vode, sedimentacija} }
@unknown{unknown, author = {Rubini\'{c}, Josip and Ru\v{z}i\'{c}, Igor and \v{Z}ic, Elvis and Krvavica, Nino and Radi\v{s}i\'{c}, Maja}, year = {2016}, keywords = {Dead channel, hydrological analysis, hydraulic analysis, water quality, sedimentation}, title = {Research of water quality and sedimentation in the Dead Channel in Rijeka City - the results of hydrological research}, keyword = {Dead channel, hydrological analysis, hydraulic analysis, water quality, sedimentation} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font