Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 889557

Utjecaj hrastovine na dozrijevanje vina


Car, Antonija
Utjecaj hrastovine na dozrijevanje vina, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 889557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hrastovine na dozrijevanje vina
(Influence of oak wood barrels on wine maturation)

Autori
Car, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Jeromel, Ana

Neposredni voditelj
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
vino ; dozrijevanje ; hrastovina
(wine ; oak ; maturation)

Sažetak
U povijesti proizvodnje vina, najvažnija osoba nakon vinara, bio je lončar je proizvodio posude i amfore za čuvanje ove tekućine. Danas je to šumar. Na prvi pogled, nema puno veze između vinara i drvosječe, ali ono što ih povezuje je upravo dozrijevanje vina. Drvna industrija proizvodi sirovinu koja će se procesom proizvodnje namijeniti za čuvanje vina. Piljenjem i sušenjem drva, oblikovanjem dužica i njihovim paljenjem dobivamo konačan proizvod za dozrijevanje vina, bačvu. Najbolja europska hrastovina, hrast lužnjak (Quercus robur) i hrast kitnjak (Quercus petrea), te američki bijeli hrast (Quercus alba) najupotrebljivanije su sirovine za izradu bačava za vino. Ove vrste hrasta utjecat će na karakteristike vina, svaki na svoj način. U konačnici, interakcijom vina i hrastovine, nastat će novi spojevi i kompleksnije arome. U daljnjem tekstu, detaljnije će biti opisani tehnološki procesi proizvodnje bačava i razine paljenja koji su izuzetno važni za ekstrakciju spojeva iz hrastovine. Poroznost i evaporacija koja se odvija kroz dužice bačve, pozitivno djeluju na čuvano vino. „Disanje“ bačve, ekstrakcije i aromatski spojevi su vrlo kompleksni te će u ovom tekstu biti ukratko objašnjeni i opisani njihovi najvažniji procesi.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Car, Antonija
Utjecaj hrastovine na dozrijevanje vina, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Car, A. (2013) 'Utjecaj hrastovine na dozrijevanje vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Car, Antonija}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {vino, dozrijevanje, hrastovina}, title = {Utjecaj hrastovine na dozrijevanje vina}, keyword = {vino, dozrijevanje, hrastovina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Car, Antonija}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {wine, oak, maturation}, title = {Influence of oak wood barrels on wine maturation}, keyword = {wine, oak, maturation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font