Pregled bibliografske jedinice broj: 889557
Utjecaj hrastovine na dozrijevanje vina
Utjecaj hrastovine na dozrijevanje vina, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 889557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hrastovine na dozrijevanje vina
(Influence of oak wood barrels on wine maturation)
Autori
Car, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Jeromel, Ana
Neposredni voditelj
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
vino ; dozrijevanje ; hrastovina
(wine ; oak ; maturation)
Sažetak
U povijesti proizvodnje vina, najvažnija osoba nakon vinara, bio je lončar je proizvodio posude i amfore za čuvanje ove tekućine. Danas je to šumar. Na prvi pogled, nema puno veze između vinara i drvosječe, ali ono što ih povezuje je upravo dozrijevanje vina. Drvna industrija proizvodi sirovinu koja će se procesom proizvodnje namijeniti za čuvanje vina. Piljenjem i sušenjem drva, oblikovanjem dužica i njihovim paljenjem dobivamo konačan proizvod za dozrijevanje vina, bačvu. Najbolja europska hrastovina, hrast lužnjak (Quercus robur) i hrast kitnjak (Quercus petrea), te američki bijeli hrast (Quercus alba) najupotrebljivanije su sirovine za izradu bačava za vino. Ove vrste hrasta utjecat će na karakteristike vina, svaki na svoj način. U konačnici, interakcijom vina i hrastovine, nastat će novi spojevi i kompleksnije arome. U daljnjem tekstu, detaljnije će biti opisani tehnološki procesi proizvodnje bačava i razine paljenja koji su izuzetno važni za ekstrakciju spojeva iz hrastovine. Poroznost i evaporacija koja se odvija kroz dužice bačve, pozitivno djeluju na čuvano vino. „Disanje“ bačve, ekstrakcije i aromatski spojevi su vrlo kompleksni te će u ovom tekstu biti ukratko objašnjeni i opisani njihovi najvažniji procesi.
Izvorni jezik
Hrvatski