Pregled bibliografske jedinice broj: 889554
Zdravstvena vrijednost vina
Zdravstvena vrijednost vina, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 889554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena vrijednost vina
(Wine health properties)
Autori
Herman, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.06
Godina
2012
Stranica
36
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
zdravlje, vino, zdravstvena vrijednost
(health ; wine ; health properties)
Sažetak
Tradicija pijenja vina seže daleko u prošlost, od samih početaka moderne civilizacije. Vino je bilo omiljeno piće starim Grcima, Rimljanima i ostalim velikim civilizacijama koje su postojale pa sve do danas. Tako duga, neprekinuta tradicija potiče nas da se zapitamo: što to vino čini tako neodoljivim i posjeduje li možda neka blagotvorna svojstva? U prvom dijelu rada prikazani su osnovni sastojci vina i njihova svojstva, a u nastavku utjecaj na ljudski organizam, odnosno pojedine organe i sustave organa. U radu se opisuje i negativan utjecaj vina, ali se ističu i primjeri pozitivnog utjecaja na neke kronične bolesti današnjice. Analiziran je Francuski paradoks, koji je učinio prekretnicu u konzumaciji vina u 90-tima, kada je otkriven. Također, na temelju praćenih radova i istraživanja dana je preporučena dnevna doza vina koja ima pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Uz kratak pregled povijesti vina te recepata za vinsku prehranu i kozmetičke preparate, istaknuta su i preporučena vina za određene bolesti. Rad završava zaključnom analizom i osvrtom na sve navedeno.
Izvorni jezik
Hrvatski