Pregled bibliografske jedinice broj: 889250
Sindrom iritabilnog crijeva i med: je li i kada konzumacija meda opravdana?
Sindrom iritabilnog crijeva i med: je li i kada konzumacija meda opravdana? // Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017. str. 110-115 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 889250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sindrom iritabilnog crijeva i med: je li i kada konzumacija meda opravdana?
(Irritable bowel disease and honey: when and is the consumption of honey justified?)
Autori
Banjari, Ines ; Suljić, Alma ; Balkić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi
/ Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Tuzla : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017, 110-115
Skup
Drugi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 24.08.2017. - 25.08.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sindrom iritabilnog crijeva, dijetoterapija, FODMAP, med, manuka med
(irritable bowel syndrome, diet therapy, FODMAP, honey, Manuka honey)
Sažetak
Jedan od najčešćih gastrointestinalnih poremećaja današnjice je sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Patofiziologija IBS-a uključuje višestruke mehanizme uz značajnu ulogu psihosomatskog stanja osobe. Simptomatika uključuje promjenu u motilitetu, propusnosti crijevne sluznice, apsorpcije nutrijenata i promjene u imunološkom odgovoru (ponajprije mastocita i citokina) koje je najvjerojatnije posljedica promjene mikrobiote. Osobe s IBS-om često navode pojedinu hranu kao „okidač“ simptoma, pa se tako u dijetoterapiji preporučuju tzv. FODMAP prehrana, te izbjegavanje laktoze i glutena (u težim slučajevima). FODMAP prehranu odlikuje nizak sadržaj fermentabilnih oligo-, di- i monosahardida i poliola. Terapeutska uloga meda u bolestima gastrointestinalnog trakta je dobro poznata, posebice kod ublažavanja simptoma ulkusa (čira) na želucu (med lavande i ružmarina). Ipak, zbog visokog udjela fruktoze (28 do 41%, ovisno o vrsti meda) med spada u skupinu proizvoda čija konzumacija u osoba s visceralnom hipersenzitivnosti može potaknuti simpotome IBS-a. Ističe se manuka med koji je pogodan za osobe s IBS-om zbog svog niskog sadržaja fruktoze. Zbog velikog broja nespecifičnih simptoma koji mogu varirati od izuzetno teških, akutnih do kroničnih još uvijek nije postignut konsenzus oko prehrane osoba s IBS-om. Međutim, FODMAP prehrana rezultira klinički značajnim odgovorom kod 50 do 80% pacijenata s IBS-om, posebice u pogledu poboljšanja nadutosti, flatulencije, dijareje i ukupnih simptoma IBS-a, te poboljšava kvalitetu života oboljelih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam