Pregled bibliografske jedinice broj: 888016
Istraživanje uzročnika i epidemioloških čimbenika alimentarnih infekcija u uzorcima hrane životinjskog podrijetla zaplijenjene na graničnim prijelazima
Istraživanje uzročnika i epidemioloških čimbenika alimentarnih infekcija u uzorcima hrane životinjskog podrijetla zaplijenjene na graničnim prijelazima, 2017., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 888016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje uzročnika i epidemioloških čimbenika alimentarnih infekcija u uzorcima hrane životinjskog podrijetla zaplijenjene na graničnim prijelazima
(Causes and epidemiological factors of alimentary infections in foods of animal origin seized by customs)
Autori
Gutić, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2017
Stranica
151
Mentor
Kozačinski, Lidija ; Prukner-Radovčić, Estella
Ključne riječi
hrana životinjskog podrijetla, ilegalni unos, osobna prtljaga putnika, granični prijelazi, mikroorganizmi, sigurnost hrane
(food of animal origin, illegal entry, personal luggage of passengers, border crossings, microorganisms, food safety)
Sažetak
Uvoz hrane životinjskog podrijetla u Republiku Hrvatsku (RH) podliježe veterinarskom pregledu na granici. Hrana životinjskog podrijetla koja se zatekne u osobnoj prtljazi putnika koji u RH ulaze iz trećih zemalja predstavlja ilegalni uvoz i neškodljivo se uništava. Cilj istraživanja bio je dokazati predstavlja li hrana životinjskog podrijetla koja se zatekne u ilegalnom pokušaju unosa na područje RH potencijalni rizik za javno zdravlje i zdravlje životinja. Stoga je u okviru ovoga rada provedeno uzrokovanje takve hrane, a kako bi se utvrdila mikrobiološka kakvoća zaplijenjenih uzoraka posebice u pogledu prisutnosti bakterija roda Salmonella, Listeria, Campylobacter i Escherichia coli. Akcija je provedena na ukupno osam graničnih prijelaza RH s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom te u Luci Rijeka u razdoblju od studenoga 2012. godine do svibnja 2013. godine. Uzorkovana hrana bila je mikrobiološki pretražena pri čemu je u 74, 1 % slučajeva (80 pošiljaka) utvrđena prisutnost patogenih ili uvjetno patogenih mikroorganizama, dok u 25, 9 % uzoraka (28 pošiljaka) mikroorganizmi nisu bili utvrđeni te je hrana bila mikrobiološki ispravna. Najučestaliji nalaz bile su bakterije Bacillus spp. (u 37, 96 % uzoraka hrane), Proteus spp. (14, 81 %), Proteus mirabilis (7, 4 %) i Micrococcus spp. (3, 7 %). U pogledu patogenih i uvjetno patogenih bakterija, uzorci hrane najčešće su bili onečišćeni bakterijom S. aureus (10, 18 %) i E. coli (8, 3 %), dok su Campylobacter spp. i S. Enteritidis utvrđeni u samo jednom uzorku hrane (manje od 1 %). U jednom uzorku sira utvrđena je prisutnost višestruko rezistentne E. coli. Bakterija L. monocytogenes nije utvrđena. Istraživanje je dokazalo kako hrana životinjskog podrijetla koja se zatekne u ilegalnom pokušaju unosa na područje RH predstavlja rizik za javno zdravlje i zdravlje životinja no on nije velik.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb