Pregled bibliografske jedinice broj: 886689
Kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine
Kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 4; 309-316 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 886689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine
(Chemical composition and occurrence of mycotoxins in traditional meat products from the households of Bosnia and Herzegovina)
Autori
Pleadin, Jelka ; Vasilj, Višnja ; Lešić, Tina ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Krešić, Greta ; Vulić, Ana ; Bogdanović, Tanja ; Zadravec, Manuela ; Vahčić, Nada
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX
(2017), 4;
309-316
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kemijski sastav ; aflatoksin B1 ; okratoksin A ; tradicionalni mesni proizvodi ; domaćinstva ; Bosna i Hercegovina
(chemical composition ; aflatoxin B1 ; ochratoxin A ; traditional meat products ; households ; Bosnia and Herzegovina)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima (TMP) podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine. U razdoblju od 2015. do 2016., ukupno je uzorkovano 55 tradicionalnih mesnih proizvoda, od toga 25 kobasica proizvedenih od svinjskog mesa, 15 kobasica proizvedenih od mješavine svinjskog i goveđeg mesa, 7 uzoraka pancete i 8 uzoraka pršuta. Osnovni kemijski i masno-kiselinski sastav određen je primjenom ISO metoda, dok su razine aflatoksina B1 (AFB1) i okratoksina A (OTA) određene primjenom imunoenzimskih ELISA metoda. Rezultati su pokazali varijacije u vrijednostima kemijskih parametara između TMP-a, s značajno većim (p < 0, 05) udjelom stearinske kiseline, te manjim udjelom linolne kiseline u kobasicama proizvedenim od mješavine svinjskog i goveđeg mesa, u odnosu na TMP proizvedene u cijelosti od svinjetine. OTA je određen u 7 uzoraka različitih vrste proizvoda s najvećom koncentracijom od 6, 20 μg/kg, dok je AFB1 određen samo u jednoj kobasici od svinjskog mesa s koncentracijom neznatno većom od limita kvantifikacije metode (1, 91 μg/kg). Utvrđena kontaminacija TMP-a mikotoksinima, posebno sa OTA, pokazuje da bi u cilju sprječavanja kontaminacije meso i mesni proizvodi iz domaćinstava trebali biti proizvedeni pod standardiziranim i dobro kontroliranim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Ana Vulić
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Višnja Vasilj
(autor)
Greta Krešić
(autor)
Tina Lešić
(autor)
Nada Vahčić
(autor)
Tanja Bogdanović
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Manuela Zadravec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record