Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886644

Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama


Jurković, Marijana
Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 886644 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama
(Effect of non-thermal technologies on vitamin c stability in pomegranate juices)

Autori
Jurković, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2017

Stranica
31

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Ključne riječi
hladna plazma, sok, šipak, ultrazvuk, vitamin C
(cold plasma, juice, pomegranate, sonication, vitamin C)

Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je odrediti stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama skladištenim 7 dana na 4°C. Sokovi su tretirani zasebno ultrazvukom i hladnom plazmom te kombinacijom tih dviju tehnika. Izvori varijacija bili su amplituda i vrijeme (za ultrazvuk), frekvencija i vrijeme (za hladnu plazmu) te svi ovi parametri za kombinirane tretmane. Rezultati svih tretmana uspoređeni su sa svježim i pasteriziranim sokovima (90 °C/1 min). Dobiveni rezultati su statistički obrađeni te rezultati svih primijenjenih tretmana u odnosu na netretirani uzorak (svježi sok) obzirom na sadržaj askorbinske kiseline pokazuju da među tretmanima, bilo toplinskim (pasterizacija) ili netoplinskim (ultrazvuk i hladna plazma, zasebno te kombinirano), nije bilo signifikantne razlike u sadržajuj askorbinske kiseline u sokovima šipka. Ipak, pogledaju li se svi utjecaji netoplinskih tehnika ponaosob ili u kombinaciji, dobiveni rezultati pokazuju da svi izvori varijacija značajno doprinose stabilnosti vitamina C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Marijana
Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurković, M. (2017) 'Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Marijana}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {hladna plazma, sok, \v{s}ipak, ultrazvuk, vitamin C}, title = {Stabilnost vitamina C u sokovima \v{s}ipka tretiranim netoplinskim tehnikama}, keyword = {hladna plazma, sok, \v{s}ipak, ultrazvuk, vitamin C}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Marijana}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {cold plasma, juice, pomegranate, sonication, vitamin C}, title = {Effect of non-thermal technologies on vitamin c stability in pomegranate juices}, keyword = {cold plasma, juice, pomegranate, sonication, vitamin C}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font