Pregled bibliografske jedinice broj: 885705
Inhibicija micelijskog rasta Fusarium spp. djelovanjem mliječno kiselih bakterija
Inhibicija micelijskog rasta Fusarium spp. djelovanjem mliječno kiselih bakterija // Proceedings & Abstracts 10th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection / Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica (ur.).
Osijek, 2017. str. 139-142 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 885705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicija micelijskog rasta Fusarium spp. djelovanjem mliječno kiselih bakterija
(Inhibition of Fusarium spp. mycelial growth by lactic acid bacteria)
Autori
Kanižai Šarić, Gabriella ; Milaković, Zlata ; Majić, Ivana ; Bulović, Maja ; Šeput, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings & Abstracts 10th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection
/ Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica - Osijek, 2017, 139-142
Skup
10th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 05.06.2017. - 07.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biopreparati ; Lactobacillus brevis ; Lactobacillus casei ; Fusarium graminearum ; Fusarium verticillioides
(bioproducts ; Lactobacillus brevis ; Lactobacillus casei ; Fusarium graminearum ; Fusarium verticillioides)
Sažetak
Proizvodnja hrane i stočne hrane bez ili uz minimalnu upotrebu kemijskih sredstava može se, između ostalog, postići i primjenom biopreparata. Ova sredstva sadržavaju neškodljive tvari poput korisnih mikroorganizama koji ne narušavaju zdravlje potrošača i ne zagađuju ekosustave. S ciljem utvrđivanja antifungalne djelotvornosti mliječno kiselih bakterija provedeno je in vitro istraživanje. Djelovanjem Lactobacillus brevis ustanovljena je statistički značajna redukcija stope rasta Fusarium graminearum i Fusarium verticillioides za 88 i 79%. Lactobacillus casei reducira stopu rasta F. graminearum za 76%. Rezultati ukazuju na potencijalnu mogućnost iskorištavanja navedenih sojeva mliječno-kiselih bakterija u zaštiti žitarica ali i hrane i stočne hrane od štetnog djelovanja mikotoksikogenih predstavnika roda Fusarium.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek