Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 885286

Peradarski proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i njihov utjecaj na zdravlje


Kralik, Zlata; Grčević, Manuela
Peradarski proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i njihov utjecaj na zdravlje // Proceedings & Abstracts of 10th international/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2017. str. 70-75 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 885286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Peradarski proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i njihov utjecaj na zdravlje
(Poultry products enriched with omega-3 fatty acids and their impact on health)

Autori
Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings & Abstracts of 10th international/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica - Osijek : Glas Slavonije, 2017, 70-75

Skup
10th international/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 05.06.2017. - 07.06.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pileće meso ; jaja ; obogaćivanje ; omega-3 ; zdravlje
(chicken meat ; eggs ; enrichment ; omega-3 ; health)

Sažetak
U radu su prikazane različite mogućnosti obogaćivanja peradarskih proizvoda (jaja i mesa) omega-3 masnim kiselinama, kao i utjecaj omega-3 masnih kiselina na zdravlje ljudi. Budući da jaja i meso peradi, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, predstavljaju izvor kvalitetnih bjelančevina, aminokiselina i masnih kiselina, a i cijenom su prihvatljivi, često se koriste u prehrani. Dodatkom ulja ili sjemenki bogatih omega-3 masnim kiselinama u hranu za nesilice ili brojlere utječe se na promjenu profila masnih kiselina u jajima i mišićnom tkivu pilića. Tako dodatak biljnih ulja (laneno, repičino) ili sjemenki lana utječe na povećanje sadržaja α-linolenske kiseline (LNA), dok riblje ulje povećava sadržaj eikosapentaenske (EPA) i dokosaheksaenske (DHA) masne kiseline. EPA i DHA su nužne za pravilan razvoj fetusa, normalno funkcioniranje staničnih membrana svih stanica tijela, posebno u mozgu i mrežnici oka. Imaju povoljan učinak na zdravlje srca i krvožilnog sustava kao i zaštitnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti. Zbog svega navedenog jaja i meso peradi obogaćeni poželjnim omega-3 masnim kiselinama imaju dodatnu prehrambenu, ali i zdravstvenu vrijednost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Manuela Košević (autor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Grčević, Manuela
Peradarski proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i njihov utjecaj na zdravlje // Proceedings & Abstracts of 10th international/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2017. str. 70-75 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kralik, Z. & Grčević, M. (2017) Peradarski proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i njihov utjecaj na zdravlje. U: Mijić, P. & Ranogajec, L. (ur.)Proceedings & Abstracts of 10th international/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela}, year = {2017}, pages = {70-75}, keywords = {pile\'{c}e meso, jaja, oboga\'{c}ivanje, omega-3, zdravlje}, title = {Peradarski proizvodi oboga\'{c}eni omega-3 masnim kiselinama i njihov utjecaj na zdravlje}, keyword = {pile\'{c}e meso, jaja, oboga\'{c}ivanje, omega-3, zdravlje}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela}, year = {2017}, pages = {70-75}, keywords = {chicken meat, eggs, enrichment, omega-3, health}, title = {Poultry products enriched with omega-3 fatty acids and their impact on health}, keyword = {chicken meat, eggs, enrichment, omega-3, health}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font