Pregled bibliografske jedinice broj: 885286
Peradarski proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i njihov utjecaj na zdravlje
Peradarski proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i njihov utjecaj na zdravlje // Proceedings & Abstracts of 10th international/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2017. str. 70-75 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 885286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Peradarski proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i njihov utjecaj na zdravlje
(Poultry products enriched with omega-3 fatty acids and their impact on health)
Autori
Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings & Abstracts of 10th international/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica - Osijek : Glas Slavonije, 2017, 70-75
Skup
10th international/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 05.06.2017. - 07.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pileće meso ; jaja ; obogaćivanje ; omega-3 ; zdravlje
(chicken meat ; eggs ; enrichment ; omega-3 ; health)
Sažetak
U radu su prikazane različite mogućnosti obogaćivanja peradarskih proizvoda (jaja i mesa) omega-3 masnim kiselinama, kao i utjecaj omega-3 masnih kiselina na zdravlje ljudi. Budući da jaja i meso peradi, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, predstavljaju izvor kvalitetnih bjelančevina, aminokiselina i masnih kiselina, a i cijenom su prihvatljivi, često se koriste u prehrani. Dodatkom ulja ili sjemenki bogatih omega-3 masnim kiselinama u hranu za nesilice ili brojlere utječe se na promjenu profila masnih kiselina u jajima i mišićnom tkivu pilića. Tako dodatak biljnih ulja (laneno, repičino) ili sjemenki lana utječe na povećanje sadržaja α-linolenske kiseline (LNA), dok riblje ulje povećava sadržaj eikosapentaenske (EPA) i dokosaheksaenske (DHA) masne kiseline. EPA i DHA su nužne za pravilan razvoj fetusa, normalno funkcioniranje staničnih membrana svih stanica tijela, posebno u mozgu i mrežnici oka. Imaju povoljan učinak na zdravlje srca i krvožilnog sustava kao i zaštitnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti. Zbog svega navedenog jaja i meso peradi obogaćeni poželjnim omega-3 masnim kiselinama imaju dodatnu prehrambenu, ali i zdravstvenu vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek