Pregled bibliografske jedinice broj: 884347
Potencijal rasta bakterije Listeria monocytogenes u mekim sirevima
Potencijal rasta bakterije Listeria monocytogenes u mekim sirevima, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 884347 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal rasta bakterije Listeria monocytogenes u mekim sirevima
(Growth potential of Listeria monocytogenes in soft cheeses)
Autori
Dodić, Dina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
Listeria monocytogenes, potencijal rasta, meki sirevi
(Listeria monocytogenes, growth potential, soft cheeses)
Sažetak
U ovom radu uzorkovano je 30 sireva škripavca sa 10 poljoprivrednih gospodarstava u kojima je istražena prisutnost L. monocytogenes te praćen njen broj i fizikalno-kemijski parametri tijekom roka trajanja. Sirevi su bili pohranjeni u laboratorijskom hladnjaku na 6ºC ± 1 ºC tijekom 7 dana, s obzirom na deklarirane uvjete čuvanja (od + 4 do + 8 ºC) i roka trajanja (7 dana). Također je određivan potencijal rasta bakterije L.monocytogenes u odabranim uzorcima škripavca. Utvrđeno je da sir škripavac pogoduje rastu bakterije L. monocytogenes s obzirom na utvrđene kemijske pokazatelje u proizvodu. Tijekom roka trajanja proizvoda granična vrijednost za L. monocytogenes (100 cfu/g) nije nadmašena ni u jednom uzorku. Challenge testom provedenim na škripavcima pokazano je da tijekom roka trajanja od 7 dana, u slučaju kontaminacije na razini do 50 cfu/g, L. monocytogenes neće rasti iznad dozvoljene granice od 100 cfu/g budući se potencijal rasta kretao od 0, 35 do 0, 48 log cfu/g. Sukladno dobivenim rezultatima, na sir škripavac treba primjenjivati kriterij od 100 cfu/g tijekom roka trajanja.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina