Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 882372

Značaj upotrebe kuhinjske soli


Curman, Liza
Značaj upotrebe kuhinjske soli, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 882372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj upotrebe kuhinjske soli
(Significance of salt in usage)

Autori
Curman, Liza

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.06

Godina
2017

Stranica
30

Mentor
Cvrtila, Željka

Neposredni voditelj
Dobranić, Vesna

Ključne riječi
sol, povišen unos
(salt, increased intake)

Sažetak
U modernom načinu života, kronične nezarazne bolesti su postale prvi uzrok umiranja ljudi. Povećan unos kuhinjske soli je jedan od najučestalijih razloga pojave upravo tih bolesti, zbog fizioloških procesa na koje utječe NaCl. Arterijska hipertenzija je najučestalija bolest koja se veže za prekomjeran unos kuhinjske soli. Kako je soljenje tradicionalan način konzerviranja hrane, prema dostupnim podacima se kroz meso i mesne proizvode unosi 28% dnevnog unosa soli. Način pripreme tradicionalnih suhomesnatih proizvoda kao i sireva, uvjetuje uporebu kuhinjske soli kao konzervansa, ali i začina koji im daje prepoznatljiv okus i strukturu. Sol pri tim procesima i ima važnu antimikrobnu ulogu, zbog svog baktericidnog i bakteriostatskog djelovanja. Kako bi se ukazalo na posljedice prekomjernog unosa kuhinjske soli, pokrenuta su razna istraživanja na koji način se može smanjiti unos. Pokrenuti su planovi smanjenja upotrebe kuhinjske soli, kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Istraživanja su pokazala kako postoji određen raspon u kojem se može smanjiti količina upotrebljene soli pri konzerviranju, a da se pritom ne narušavaju organoleptička i mikrobiološka svojstva mesnih proizvoda i sira. Upravo zbog tih saznanja se pokrenula inicijativa da se kroz vremenski period od nekoliko godina postupno smanjuje količina soli koja se upotrebljava u prehrani ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)

Avatar Url Vesna Dobranić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Curman, Liza
Značaj upotrebe kuhinjske soli, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Curman, L. (2017) 'Značaj upotrebe kuhinjske soli', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Curman, Liza}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {sol, povi\v{s}en unos}, title = {Zna\v{c}aj upotrebe kuhinjske soli}, keyword = {sol, povi\v{s}en unos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Curman, Liza}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {salt, increased intake}, title = {Significance of salt in usage}, keyword = {salt, increased intake}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font