Pregled bibliografske jedinice broj: 881770
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 881770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu
(Influence of different shapes of wheat grains on hectolitre weight)
Autori
Radiček, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2012
Stranica
34
Mentor
Jukić, Željko
Ključne riječi
Hektolitarska masa, frakcija zrna, agrotehnika, sorta, pšenica
(Wheat, management system, test weight, kernel size and shape)
Sažetak
Hektolitarska masa je parametar kakvoće pšenice na čiju vrijednost utječe više čimbenika. Pregledom dostupne literature utvrđeno je da na hektolitarsku masu utječu svojstva genotipa pšenice, klimatske prilike i agrotehnički zahvati tijekom uzgoja pšenice. Sorte se razlikuju prema krupnoći zrna, koja se mijenja ovisno o klimatskim prilikama i o primijenjenim agrotehničkim operacijama. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi koja je veličina zrna najviše zastupljena u određenoj vrijednosti hektolitarske mase pšenice, utvrditi vrijednost hektolitarske mase za svaku frakciju zrna dobivenu nakon prosijavanja kroz sita određene veličine perforacija, odrediti masu 1000 zrna i određena kvalitativna svojstva svih frakcija zrna dobivenih nakon prosijavanja. Istraživanja o utjecaju različitih frakcija zrna pšenice na vrijednosti hektolitarske mase i ostalih parametara predviđenih u istraživanju, napravljena su u tvrtki Belje d.d. Mlinarstvo Križevci. Rezultati istraživanja pokazali su značajnu razliku između frakcija zrna u istraživanim parametrima. U uzorcima zrna koji su uzeti prije mlinske čistionice ali i u uzorcima koji su uzeti prije prvog krupljenja, frakcije zrna nisu bile jednako zastupljene. Najviše zrna utvrđeno je u frakciji 2 odnosno u frakciji gdje je debljina zrna iznosila od 2, 5 do 3, 0 mm. Hektolitarska i masa 1000 zrna smanjuju se sa smanjenjem debljine zrna tj., od frakcije 1 prema frakciji 4. Statistička analiza varijance pokazala je značajne razlike u hektolitarskoj i masi 1000 zrna između frakcija zrna. Sadržaj vode u zrnu bio je značajno različit između frakcija zrna samo u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice. Sadržaj proteina bio je značajno različit između frakcija kako u uzorcima prije mlinske čistionice tako i u uzorcima prije prvog krupljenja. Sadržaj vlažnog lijepka bio je signifikantno različit između frakcija zrna samo u uzorcima zrna koji su uzeti prije mlinske čistionice. Frakcija 1 nije bila najbolja u svim parametrima istraživanja. Osim toga, ova frakcija nije bila jače zastupljena u uzorcima zrna. Međutim, na osnovi dosadašnjih znanstvenih spoznaja mogu se očekivati bolji rezultati u preradi u ovoj frakciji u odnosu na druge frakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski