Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881765

Zrno prosa (Panicum miliaceum L.) kao sirovina u prerađivačkoj industriji


Miličević, Tomislava
Zrno prosa (Panicum miliaceum L.) kao sirovina u prerađivačkoj industriji, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 881765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zrno prosa (Panicum miliaceum L.) kao sirovina u prerađivačkoj industriji
(Millet grains (Panicum miliaceum L.) as feedstock for processing industry)

Autori
Miličević, Tomislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.10

Godina
2012

Stranica
40

Mentor
Jukić, Željko

Ključne riječi
Obično proso, zrno, krma, korištenje, prerada
(Common millet, grain, forage, end uses, processing)

Sažetak
Obično proso (Panicum miliaceum L.) jedna je od najstarijih vrsta žitarica jer je poznato da se uzgajala prije više tisuća godina, točnije prije 6 do 7 tisuća godina. Danas, proso nije poljoprivredna kultura zapadnog svijeta već je još uvijek uz sirak najvažnija žitarica u nekim zemljama Afrike i Azije. Prema svom kemijskom sastavu i povoljnom utjecaju na ljudski organizam, jednako je kvalitetno kao i ostale važnije žitarice, ali prinosi zrna prosa manji su od ostalih važnijih žitarica. Može se miješati sa pšeničnim brašnom i brašnom drugih žitarica i spravljati različite pekarske proizvode. Obzirom da u zrnu nije prisutan gluten, mogu ga konzumirati i osobe oboljele od celiakije. Većina vrsta prosa kvalitetna su krma za ishranu životinja. U novije vrijeme obično i ostale vrste prosa, postaju sirovina za proizvodnju biogoriva, jer u nekim dijelovima svijeta proso ne ulazi u prehrambeni lanac. Dokazano je da bolje podnosi sušu od većine žitarica i da može rasti i razvijati se u uvjetima gdje ima malo oborina. U Republici Hrvatskoj postoje povoljni uvjeti za uzgoj običnog prosa, ali i ostalih vrsta prosa i ono bi se moglo proizvoditi za izvoz u druge zemlje gdje je proso tradicionalna hrana. Navedene su mogućnosti korištenja običnog prosa koje se trenutno ne koriste u Republici Hrvatskoj, a iz kojih se može utvrditi da je proso obećavajuća kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željko Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miličević, Tomislava
Zrno prosa (Panicum miliaceum L.) kao sirovina u prerađivačkoj industriji, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Miličević, T. (2012) 'Zrno prosa (Panicum miliaceum L.) kao sirovina u prerađivačkoj industriji', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Tomislava}, year = {2012}, pages = {40}, keywords = {Obi\v{c}no proso, zrno, krma, kori\v{s}tenje, prerada}, title = {Zrno prosa (Panicum miliaceum L.) kao sirovina u prera\djiva\v{c}koj industriji}, keyword = {Obi\v{c}no proso, zrno, krma, kori\v{s}tenje, prerada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Tomislava}, year = {2012}, pages = {40}, keywords = {Common millet, grain, forage, end uses, processing}, title = {Millet grains (Panicum miliaceum L.) as feedstock for processing industry}, keyword = {Common millet, grain, forage, end uses, processing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font