Pregled bibliografske jedinice broj: 881765
Zrno prosa (Panicum miliaceum L.) kao sirovina u prerađivačkoj industriji
Zrno prosa (Panicum miliaceum L.) kao sirovina u prerađivačkoj industriji, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 881765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zrno prosa (Panicum miliaceum L.) kao sirovina u prerađivačkoj industriji
(Millet grains (Panicum miliaceum L.) as feedstock for processing industry)
Autori
Miličević, Tomislava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.10
Godina
2012
Stranica
40
Mentor
Jukić, Željko
Ključne riječi
Obično proso, zrno, krma, korištenje, prerada
(Common millet, grain, forage, end uses, processing)
Sažetak
Obično proso (Panicum miliaceum L.) jedna je od najstarijih vrsta žitarica jer je poznato da se uzgajala prije više tisuća godina, točnije prije 6 do 7 tisuća godina. Danas, proso nije poljoprivredna kultura zapadnog svijeta već je još uvijek uz sirak najvažnija žitarica u nekim zemljama Afrike i Azije. Prema svom kemijskom sastavu i povoljnom utjecaju na ljudski organizam, jednako je kvalitetno kao i ostale važnije žitarice, ali prinosi zrna prosa manji su od ostalih važnijih žitarica. Može se miješati sa pšeničnim brašnom i brašnom drugih žitarica i spravljati različite pekarske proizvode. Obzirom da u zrnu nije prisutan gluten, mogu ga konzumirati i osobe oboljele od celiakije. Većina vrsta prosa kvalitetna su krma za ishranu životinja. U novije vrijeme obično i ostale vrste prosa, postaju sirovina za proizvodnju biogoriva, jer u nekim dijelovima svijeta proso ne ulazi u prehrambeni lanac. Dokazano je da bolje podnosi sušu od većine žitarica i da može rasti i razvijati se u uvjetima gdje ima malo oborina. U Republici Hrvatskoj postoje povoljni uvjeti za uzgoj običnog prosa, ali i ostalih vrsta prosa i ono bi se moglo proizvoditi za izvoz u druge zemlje gdje je proso tradicionalna hrana. Navedene su mogućnosti korištenja običnog prosa koje se trenutno ne koriste u Republici Hrvatskoj, a iz kojih se može utvrditi da je proso obećavajuća kultura.
Izvorni jezik
Hrvatski