Pregled bibliografske jedinice broj: 881745
Primjena aditiva u postupku konzerviranja vlažnog zrna kukuruza
Primjena aditiva u postupku konzerviranja vlažnog zrna kukuruza, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 881745 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena aditiva u postupku konzerviranja vlažnog zrna kukuruza
(Application od additives for preserving wet corn grain)
Autori
Vlahović, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.12
Godina
2010
Stranica
31
Mentor
Jukić, Željko
Ključne riječi
Kukuruz, aditivi, skladištenje, visokovlažno zrno, mikotoksini
(Corn, additives, storage, high moisture grain, mycotoxins)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi utjecaj aditiva na mogućnost skladištenja vlažnog zrna kukuruza. Istraživanje je provedeno od listopada 2008. do listopada 2009. godine. U istraživanju je korišten hibrid kukuruza OSSK 596. Dio zrna nije tretiran aditivima i poslužio je kao kontrola. Druga dva dijela zrna tretirana su sljedećim aditivima: "Moldgard" (sredstvo koje onemogućava razvoj gljivica) i Sill-All 4x4 (inokulant za pripremu silaže). Nakon tretiranja, zrno je stavljeno u šest plastičnih posuda koje su zatvorene poklopcima, odvagnute i uskladištene u dva tipa skladišta. Tri posude stavljene su u otvoreno skladište odnosno u natkriveni prostor gdje nije moguće regulirati temperaturu zraka, a sljedeće tri u zatvoreno podno skladište s mogućnošću regulacije temperature zraka. Temperatura zraka mjerena je svaki dan od početka do kraja skladištenja. Na početku i na kraju istraživanja, određeni su sljedeći parametri: ukupna masa posuda i masa zrna, sadržaj duška (N), sadržaj sirovih proteina (SP), sadržaj neutralnih (NDV) i kiselih (KDV) detergent vlakana, kut trenja, hektolitarska masa i masa 1000 zrna te prisutnost mikotoksina (aflatoksin B1 i zaeralenon). Rezultati istraživanja statistički su obrađeni i neki od njih uspoređeni s važećim pravilnicima u RH. Tijekom skladištenja, utvrđeno je smanjenje vrijednosti mase zrna, SP-a, NDV-a, KDV-a, hektolitarske mase i mase 1000 zrna. Smanjenje nije bilo isto u svim istraživanim varijantama i u oba skladišta. Prije i nakon skladištenja, sadržaj mikotoksina bio je ispod dozvoljenih granica. Nakon skladištenja, zrno istraživanog hibrida još uvijek se moglo prema postojećoj regulativi, koristiti i u hranidbi životinja i u industrijskoj preradi.
Izvorni jezik
Hrvatski