Pregled bibliografske jedinice broj: 881726
Brzina otpuštanja vode iz zrna kukuruza uzgojenog na dvije razine agrotehnike u procesu konvekcijskog sušenja
Brzina otpuštanja vode iz zrna kukuruza uzgojenog na dvije razine agrotehnike u procesu konvekcijskog sušenja, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 881726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Brzina otpuštanja vode iz zrna kukuruza uzgojenog na dvije razine agrotehnike u procesu konvekcijskog sušenja
(Water release rate of corn kernels grown on two levels of agrotechnology in process of convective drying)
Autori
Pilek, Tonček
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.12
Godina
2006
Stranica
36
Mentor
Jukić, Željko
Ključne riječi
Hibridi kukuruza, konvekcijsko sušenja, tip endosperma, visoka i niska razina agrotehnike
(Corn hybrids, artificial drying, endosperm type, intensive (IPS) and extensive (EPS) production system)
Sažetak
Istraživanje o utjecaju primijenjene agrotehnike u uzgoju kukuruza na brzinu otpuštanja vode iz zrna u procesu konvekcijskog sušenja u laboratorijskoj sušari provedeno je na tri hibrida koji su pripadali istoj vegetacijskoj (FAO) skupini. Hibridi su uzgojeni na dvije razine proizvodne produktivnosti uvjetno nazvane visoka i niska agrotehnika, tijekom 2002. godine na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Istraživanje je provedeno na dva domaća hibrida Bc Instituta iz Zagreba (Bc 462 i Bc Jumbo 48) te na jednom hibridu tvrtke Pioneer iz SAD (Pr36T58). Izabrani hibridi razlikovali su se u odnosu rožnatog i brašnavog endosperma (tvrdi zuban - Pr36T58, zuban - Bc Jumbo 48 i polutvrdunac - Bc 462). Temperatura zraka kojom je zrno sušeno u laboratorijskoj sušari iznosila 110 C dok je brzina zraka na ulasku u laboratorijsku sušaru iznosila od 0, 9 do 1, 1 m/s. Prije i nakon sušenja u uzrocima zrna kukuruza određeni su hektolitarska masa i masa 1000 zrna te kut trenja. Iz rezultata istraživanja može se utvrditi, da su se kod svih hibrida brže sušila zrna uzgojena na niskoj razini agrotehnike nego zrna koja su uzgojena na visokoj razini agrotehnike. Tvrdi zuban (Pr36T58) brže je otpuštao vodu u procesu konvekcijskog sušenja u sušari u odnosu na zubana (Bc Jumbo 48) i polutvrdunca (Bc 462). Hektolitarska masa se povećavala, a masa 1000 zrna i kut trenja se smanjivali nakon sušenja. Rezultati istraživanja su ukazali da visoka razina primijenjene agrotehnike nije uzrokovala veću brzinu otpuštanja vode iz zrna hibrida kukuruza različitih po tipu endosperma.
Izvorni jezik
Hrvatski