Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881345

Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva Slavonske šunke


Kovačević, Dragan; Kušurin, Iva; Mastanjević, Krešimir
Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva Slavonske šunke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 3; 216-222 doi:10.31727/m.19.3.5 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 881345 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva Slavonske šunke
(The influence of different salt types on weight loss and physical-chemical properties of Slavonian ham)

Autori
Kovačević, Dragan ; Kušurin, Iva ; Mastanjević, Krešimir

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 19 (2017), 3; 216-222

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Slavonska šunka ; krupna morska i sitna kamena sol ; fizikalno-kemijska svojstva ; proizvodni kalo
(Slavonian ham ; fine rock and coarse sea salt ; weight loss ; physico-chemical properties)

Sažetak
Cilj rada je bio istražiti utjecaj različitih vrsta soli (sitne kamene i krupne morske) na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva (masene udjele vode, masti, proteina, soli te pH vrijednost i aw) slavonske šunke tijekom 238 dana proizvodnje. Tijekom tradicionalnog postupka proizvodnje, kontinuirano je svakih 7 dana praćen proizvodni kalo, dok su fizikalno- kemijska svojstva određena na početku proizvodnje (1. dan), na kraju procesa soljenja (28. dan) te na kraju proizvodnje (238. dan). U prvih 7 dana soljenja veći proizvodni kalo od 2, 46% imali su uzorci soljeni sitnom kamenom soli, dok su na kraju faze soljenja (28. dan) veći proizvodni kalo od 5, 56% imali uzorci soljeni s krupnom morskom soli. U daljnjim proizvodnim fazama (dimljenje, sušenje i zrenje) proizvodni kalo rezultat je procesa dehidratacije i više nije funkcija različitih vrsta soli. Na kraju proizvodnog procesa proizvodni kalo uzoraka slavonske šunke soljene krupnom morskom soli iznosio je 37, 41% što je statistički značajno više (p < 0, 05) u odnosu na 36, 32% kod uzoraka soljenih sitnom kamenom soli. Maseni udjeli vode i aw uzoraka šunki soljenih s obje vrste soli smanjivali su se tijekom cijelog proizvodnog procesa (p < 0, 05), dok su se maseni udjeli bjelančevina, masti i pepela povećavali. Rezultati potvrđuju i statistički značajnu razliku (p < 0, 05) u aw, masenim udjelima bjelančevina, masti pepela i vode s obzirom na vrstu soli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Kušurin, Iva; Mastanjević, Krešimir
Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva Slavonske šunke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 3; 216-222 doi:10.31727/m.19.3.5 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kovačević, D., Kušurin, I. & Mastanjević, K. (2017) Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva Slavonske šunke. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (3), 216-222 doi:10.31727/m.19.3.5.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Ku\v{s}urin, Iva and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2017}, pages = {216-222}, DOI = {10.31727/m.19.3.5}, keywords = {Slavonska \v{s}unka, krupna morska i sitna kamena sol, fizikalno-kemijska svojstva, proizvodni kalo}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.19.3.5}, volume = {19}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih vrsta soli na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva Slavonske \v{s}unke}, keyword = {Slavonska \v{s}unka, krupna morska i sitna kamena sol, fizikalno-kemijska svojstva, proizvodni kalo} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Ku\v{s}urin, Iva and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2017}, pages = {216-222}, DOI = {10.31727/m.19.3.5}, keywords = {Slavonian ham, fine rock and coarse sea salt, weight loss, physico-chemical properties}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.19.3.5}, volume = {19}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {The influence of different salt types on weight loss and physical-chemical properties of Slavonian ham}, keyword = {Slavonian ham, fine rock and coarse sea salt, weight loss, physico-chemical properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font