Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881178

Utjecaj prezimljavanja na fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva Bc zrna kukuruza


Madjeruh, Marija; Kljak, Kristina; Zadravec, Manuela; Pleadin, Jelka; Grbeša, Darko
Utjecaj prezimljavanja na fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva Bc zrna kukuruza // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2017. str. 43-44 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 881178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prezimljavanja na fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva Bc zrna kukuruza
(Effect of overwintering on physical, chemical and microbiological properties of Bc maize grain)

Autori
Madjeruh, Marija ; Kljak, Kristina ; Zadravec, Manuela ; Pleadin, Jelka ; Grbeša, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario - Zagreb : Krmiva, 2017, 43-44

Skup
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2017. - 02.06.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
zrno kukuruza ; prezimljavanje ; fizikalna i kemijska svojstva ; plijesni
(maize grain ; overwintering ; physical and chemical properties ; moulds)

Sažetak
Do prezimljavanja kukuruza u polju najčešće dolazi zbog loših vremenskih uvjeta tijekom optimalnog razdoblja berbe. Unatoč relativno širokoj praksi, sveobuhvatni utjecaji prezimljavanja kukuruza na njegova fizikalno- kemijska svojstva i zdravstvenu ispravnost nisu istraživani. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj prezimljavanja na fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva zrna kukuruza Bc hibrida. Zrno kukuruza je proizvedeno u uvjetima intenzivne agrotehnike tijekom 2015. godine, a berba je provedena u listopadu 2015., uobičajenom razdoblju berbe, te siječnju i ožujku 2016., tri i pet mjeseci nakon uobičajene berbe. Od fizikalnih svojstava određena su gustoća, hektolitarska masa, tvrdoća (prema Stenvertu, flotacijski indeks i lomljivost), boja (CIE Lab), oštećenja zrna te pH i titracijska kiselost. Sadržaj vlage, sirovog pepela, sirovog proteina, neutralnih detergent vlakana, škroba i šećera te minerala (Ca, P, Na i K) određen je od kemijskih svojstava, a prisutnost kvasaca i različitih rodova plijesni (Penicillium, Cladosporium, Mucor, Alternaria, i Fusarium) te ukupan broj kolonija kvasaca i plijesni (CFU) od mikrobioloških. S dužinom prezimljavanja smanjivala se gustoća i hektolitarska masa (redom 1, 26-1, 22 g/ml i 81, 76-80, 42 kg/hL) istraživanih uzoraka zrna, dok se od parametara boje značajno mijenjala jedino crvenost (0, 95-1, 77). Rast visine stupca meljave (81, 41-82, 80 mm) uputio je na pad tvrdoće s dužinom prezimljavanja, dok su ostali parametri tvrdoće upućivali na promjene nastale kao rezultat smrzavice neposredno prije berbe u siječnju. Iako je indeks oštećenja postepeno rastao s kasnijim rokovima berbe, udio cijelih zrna je bio viši od 95% bez obzira na rok berbe. Porast titracijske kiselosti s dužinom prezimljavanja povezan je s porastom udjela pljesnivih zrna (r=0, 626, P=0, 03) i log CFU/g (r=0, 684, P=0, 014). Od kemijskih svojstava, rok berbe je utjecao jedino na sadržaj sirovih masti (45, 5-42, 25 g/kg), a s dužinom prezimljavanja povećavao se broj rodova plijesni prisutnih na zrnu kao i log CFU/g. Osim porasta log CFU/g čija je prosječna vrijednost viša od granice zdravstvene ispravnosti tek u zadnjem roku berbe, tokom prezimljavanja nije došlo do značajnijih promjena sadržaja najzastupljenijih hranjivih tvari. Ovakvi rezultati najvjerojatnije su rezultat blage zima koja nije utjecala na kemijska svojstva. Prezimljavanje kukuruza tijekom blage zime ne djeluje značajnije na fizikalno-kemijska svojstva ali smanjuje zdravstvenu ispravnost zrna čime ograničava mogućnost korištenja u hranidbi životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Manuela Zadravec (autor)

Avatar Url Darko Grbeša (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Madjeruh, Marija; Kljak, Kristina; Zadravec, Manuela; Pleadin, Jelka; Grbeša, Darko
Utjecaj prezimljavanja na fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva Bc zrna kukuruza // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2017. str. 43-44 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Madjeruh, M., Kljak, K., Zadravec, M., Pleadin, J. & Grbeša, D. (2017) Utjecaj prezimljavanja na fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva Bc zrna kukuruza. U: Lulić, S. & Modrić, M. (ur.)Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017.
@article{article, author = {Madjeruh, Marija and Kljak, Kristina and Zadravec, Manuela and Pleadin, Jelka and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2017}, pages = {43-44}, keywords = {zrno kukuruza, prezimljavanje, fizikalna i kemijska svojstva, plijesni}, title = {Utjecaj prezimljavanja na fizikalna, kemijska i mikrobiolo\v{s}ka svojstva Bc zrna kukuruza}, keyword = {zrno kukuruza, prezimljavanje, fizikalna i kemijska svojstva, plijesni}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Madjeruh, Marija and Kljak, Kristina and Zadravec, Manuela and Pleadin, Jelka and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2017}, pages = {43-44}, keywords = {maize grain, overwintering, physical and chemical properties, moulds}, title = {Effect of overwintering on physical, chemical and microbiological properties of Bc maize grain}, keyword = {maize grain, overwintering, physical and chemical properties, moulds}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font