Pregled bibliografske jedinice broj: 881175
Fizikalni i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske
Fizikalni i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2017. str. 41-42 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 881175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalni i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske
(Physical and fermentation profile of corn silage on large farms in Croatia)
Autori
Zurak, Dora ; Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017
/ Lulić, Slavko ; Modrić, Mario - Zagreb : Krmiva, 2017, 41-42
Skup
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2017. - 02.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kukuruzna silaža ; pH ; titracijska kiselost ; veličina čestica ; aromatska svojstva
(corn silage ; pH ; titratable acidity ; particle size ; aroma)
Sažetak
Silaža cijele biljke kukuruza glavno je voluminozno krmivo u hranidbi goveda u RH. Kvaliteta siliranja mjeri se obujmom produkcije tvari tijekom procesa siliranja koji bitno utječu na hranjivost, konzumaciju i zdravlje goveda. Kako u RH nema sustavnih istraživanja kvalitete siliranja, cilj ovoga rada je bio utvrditi vrijednosti parametara kvalitete silaža cijele biljke kukuruza na velikim farmama kontinentalne RH tijekom proljeća 2016. godine. Izabrani parametri kvalitete obuhvaćali su sadržaj vlage i sirovog pepela, pH vrijednost i titracijsku kiselost, kapacitet zadržavanja vode, raspodjelu veličina čestica cijele silaže ali izdvojenog zrna, te aromatska svojstva prema kitu "Sil-All for corn silage" (Danstar Ferment Ag, Švicarska). Ukupno 33 uzorka silaže reprezentativno je uzorkovano uzimanjem silaže sa cijelog presjeka silosa. Gotovo polovica istraživanih uzoraka je imala udio vlage van granica optimalnog raspona (30 – 40%). pH vrijednost svih silaža je bila unutar optimalnih granica (3, 5 – 4, 2) što upućuje da je aktivna faza siliranja dobro provedena. Međutim, dvije trećine uzoraka je imalo lošija aromatska svojstva od poželjnih što upućuje da je tijekom stabilne faze došlo do promjene u sastavu produkata fermentacije ; mogući uzrok ovih promjena su neadekvatna gustoća sabijanja i djelomična penetracija kisika. Raspon titracijske kiselosti od 4, 09 do 38, 20 mekv. NaOH/kg ST pokazuje da će analizirane silaže imati različita puferirajuća svojstva u buragu ; silaže s manjom vrijednošću titracijske kiselosti će manje pridonijeti snižavanju pH vrijednosti buraga. Kapacitet zadržavanja vode varirao je od 4, 40 do 8, 57 mL/g ST što upućuje na varijabilan sadržaj vlakana u analiziranim uzorcima. Udio zrna u silažama varirao je od 23, 86 do 45, 05% pri čemu je njegova geometrijska veličina čestica dala raspon od 2, 15 do 4, 30 mm. Kod raspodjele čestica silaže na PSPS sitima, polovica ili više od polovice uzoraka je imalo udjele na pojedinim sitima van optimalnih raspona. Na temelju rezultata ovoga istraživanja zaključujemo da je silaža cijele biljke kukuruza na velikim mliječnim i tovnim farmama kontinentalne RH jako neujednačena i u dosta parametara lošija od standarda te da se postupcima siliranja mora posvetiti veća pažnja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb