Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 880242

Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum)


Jagatić, Iva
Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 880242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum)
(The content of bioactive compound of native juice and fruit pulp Goji berry (Lycium barbarum))

Autori
Jagatić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.06

Godina
2017

Stranica
49

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
goji bobice, nutritivni sastav, sok, voćna kaša, bioaktivni spojevi, antioksidacijski kapacitet
(goji berries, nutritional composition, juice, pulp, bioactive compound, antioxidant capacity)

Sažetak
Goji je drvenasta grmolika biljka iz porodice Solanaceae čiji su plodovi bogatog sadržaja biološki aktivnih spojeva, vitamina, minerala, karotenoida. Cilj ovog rada bio je utvrditi kemijski sastav i sadržaj bioaktivnih tvari u uzorcima svježih plodova goji bobica, matičnog soka i kaše te temeljem dobivenih rezultata utvrditi postoje li razlike u nutritivnom sastavu navedenih uzoraka. Analizom nutritivnog sastava istraživanih uzoraka svježih plodova goji bobica, kaše i matičnog soka utvrđene su značajne razlike u sastavu bioaktivnih tvari: vitamina C, beta karotena, fenola, flavonoida i neflavonoida. U uzorcima voćne kaše goji bobica dokazan je znatno veći sadržaj bioaktivnih tvari i veći antioksidacijski kapacitet u usporedbi s uzorcima matičnog soka i svježih plodova. Iskoristivost soka kod goji bobica je vrlo niska, svega 35, 79 %, no s obzirom na rezultate nutritivnog sastava, sok goji bobica predstavlja važan proizvod. Temeljem dobivenih rezultata može se utvrditi kako su prema nutritivnom sastavu i sadržaju bioaktivnih tvari uzorci voćne kaše najznačajniji izvor hranjivih tvari, dok se najveća prisutnost vitamina C i beta karotena nalazi u svježim plodovima goji bobica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jagatić, Iva
Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jagatić, I. (2017) 'Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagati\'{c}, Iva}, year = {2017}, pages = {49}, keywords = {goji bobice, nutritivni sastav, sok, vo\'{c}na ka\v{s}a, bioaktivni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, title = {Sadr\v{z}aj bioaktivnih komponenti mati\v{c}nog soka i vo\'{c}ne ka\v{s}e Goji bobica (Lycium barbarum)}, keyword = {goji bobice, nutritivni sastav, sok, vo\'{c}na ka\v{s}a, bioaktivni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagati\'{c}, Iva}, year = {2017}, pages = {49}, keywords = {goji berries, nutritional composition, juice, pulp, bioactive compound, antioxidant capacity}, title = {The content of bioactive compound of native juice and fruit pulp Goji berry (Lycium barbarum)}, keyword = {goji berries, nutritional composition, juice, pulp, bioactive compound, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font