Pregled bibliografske jedinice broj: 880242
Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum)
Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 880242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum)
(The content of bioactive compound of native juice and fruit pulp Goji berry (Lycium barbarum))
Autori
Jagatić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.06
Godina
2017
Stranica
49
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
goji bobice, nutritivni sastav, sok, voćna kaša, bioaktivni spojevi, antioksidacijski kapacitet
(goji berries, nutritional composition, juice, pulp, bioactive compound, antioxidant capacity)
Sažetak
Goji je drvenasta grmolika biljka iz porodice Solanaceae čiji su plodovi bogatog sadržaja biološki aktivnih spojeva, vitamina, minerala, karotenoida. Cilj ovog rada bio je utvrditi kemijski sastav i sadržaj bioaktivnih tvari u uzorcima svježih plodova goji bobica, matičnog soka i kaše te temeljem dobivenih rezultata utvrditi postoje li razlike u nutritivnom sastavu navedenih uzoraka. Analizom nutritivnog sastava istraživanih uzoraka svježih plodova goji bobica, kaše i matičnog soka utvrđene su značajne razlike u sastavu bioaktivnih tvari: vitamina C, beta karotena, fenola, flavonoida i neflavonoida. U uzorcima voćne kaše goji bobica dokazan je znatno veći sadržaj bioaktivnih tvari i veći antioksidacijski kapacitet u usporedbi s uzorcima matičnog soka i svježih plodova. Iskoristivost soka kod goji bobica je vrlo niska, svega 35, 79 %, no s obzirom na rezultate nutritivnog sastava, sok goji bobica predstavlja važan proizvod. Temeljem dobivenih rezultata može se utvrditi kako su prema nutritivnom sastavu i sadržaju bioaktivnih tvari uzorci voćne kaše najznačajniji izvor hranjivih tvari, dok se najveća prisutnost vitamina C i beta karotena nalazi u svježim plodovima goji bobica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb