Pregled bibliografske jedinice broj: 879230
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308 // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb, 2017. str. 91-91 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 879230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308
(The influence of orthophosphoric acid on the basic physical properties of meat of commercial chicken hybrids Ross 308)
Autori
Graberec, Ivan ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Pintar, Jasna ; Kaić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017
/ Lulić, Slavko ; Modrić, Mario - Zagreb, 2017, 91-91
Skup
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2017. - 02.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fizikalna svojstva ; meso ; ortofosforna kiselina ; pilići
(physico-chemical properties, meat, orthosphoric acid, chickens)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka na bazi ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva pilećeg mesa. U istraživanje je bilo uključeno 200 komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 podijeljenih u četiri skupine, ovisno o udjelu pripravka na bazi ortofosforne kiseline koji je bio dodan u vodu za piće (0 ; 0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Nakon završetka pokusa s dobi pilića od 42 dana te uobičajene klaoničke obrade na 20 pilećih trupova, odnosno 5 trupova iz svakog tretmana, obavljena su mjerenja fizikalnih svojstava pilećeg mesa (vrijednost pH15 i pH24, pokazatelji boje (L*, a*, b*), gubici mesnog soka (DL24, DL48) i kalo kuhanja (CL). Statističkom obradom nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) fizikalnih pokazatelja kakvoće mesa između komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 skupina bez dodatka ortofosforne kiseline (kontrolna skupina) i sa dodacima ortofosforne kiseline (0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Također, statistički značajne razlike nisu utvrđene (p>0, 05) niti između skupina s različitim razinama dodatka ortofosforne kiseline. S obzirom na rezultate predmetnog istraživanja možemo zaključiti da uvođenje dodatka na bazi ortofosforne kiseline u vodu za napajanje pilića nije utjecao na osnovna fizikalna svojstva mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb