Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 879230

Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308


Graberec, Ivan; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Pintar, Jasna; Kaić, Ana
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308 // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb, 2017. str. 91-91 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 879230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308
(The influence of orthophosphoric acid on the basic physical properties of meat of commercial chicken hybrids Ross 308)

Autori
Graberec, Ivan ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Pintar, Jasna ; Kaić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario - Zagreb, 2017, 91-91

Skup
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2017. - 02.06.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
fizikalna svojstva ; meso ; ortofosforna kiselina ; pilići
(physico-chemical properties, meat, orthosphoric acid, chickens)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka na bazi ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva pilećeg mesa. U istraživanje je bilo uključeno 200 komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 podijeljenih u četiri skupine, ovisno o udjelu pripravka na bazi ortofosforne kiseline koji je bio dodan u vodu za piće (0 ; 0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Nakon završetka pokusa s dobi pilića od 42 dana te uobičajene klaoničke obrade na 20 pilećih trupova, odnosno 5 trupova iz svakog tretmana, obavljena su mjerenja fizikalnih svojstava pilećeg mesa (vrijednost pH15 i pH24, pokazatelji boje (L*, a*, b*), gubici mesnog soka (DL24, DL48) i kalo kuhanja (CL). Statističkom obradom nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) fizikalnih pokazatelja kakvoće mesa između komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 skupina bez dodatka ortofosforne kiseline (kontrolna skupina) i sa dodacima ortofosforne kiseline (0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Također, statistički značajne razlike nisu utvrđene (p>0, 05) niti između skupina s različitim razinama dodatka ortofosforne kiseline. S obzirom na rezultate predmetnog istraživanja možemo zaključiti da uvođenje dodatka na bazi ortofosforne kiseline u vodu za napajanje pilića nije utjecao na osnovna fizikalna svojstva mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dalibor Bedeković (autor)

Avatar Url Jasna Pintar (autor)

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)

Avatar Url Ana Kaić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Graberec, Ivan; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Pintar, Jasna; Kaić, Ana
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308 // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb, 2017. str. 91-91 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Graberec, I., Bedeković, D., Janječić, Z., Pintar, J. & Kaić, A. (2017) Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308. U: Lulić, S. & Modrić, M. (ur.)Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017.
@article{article, author = {Graberec, Ivan and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Pintar, Jasna and Kai\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {91-91}, keywords = {fizikalna svojstva, meso, ortofosforna kiselina, pili\'{c}i}, title = {Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pili\'{c}a Ross 308}, keyword = {fizikalna svojstva, meso, ortofosforna kiselina, pili\'{c}i}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Graberec, Ivan and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Pintar, Jasna and Kai\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {91-91}, keywords = {physico-chemical properties, meat, orthosphoric acid, chickens}, title = {The influence of orthophosphoric acid on the basic physical properties of meat of commercial chicken hybrids Ross 308}, keyword = {physico-chemical properties, meat, orthosphoric acid, chickens}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font