Pregled bibliografske jedinice broj: 878794
Tehnološki postupci prerade lista koprive (Urtica dioica L.) kao komponente krmne smjese za hranidbu peradi
Tehnološki postupci prerade lista koprive (Urtica dioica L.) kao komponente krmne smjese za hranidbu peradi // Zbornik sažetaka XXIV. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2017. / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2017. str. 60-61 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 878794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološki postupci prerade lista koprive (Urtica dioica L.) kao komponente krmne smjese za hranidbu peradi
(Processing procedures of nettle leaf (Urtica dioica L.) as a ingredient of compound feed for the feeding of poultry)
Autori
Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXIV. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2017.
/ Lulić, Slavko ; Modrić, Mario - Zagreb : Krmiva, 2017, 60-61
Skup
XXIV. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Dvodomna kopriva, sušenje, prah, bioaktivni spojevi, antioksidativno djelovanje, krmne smjese
(Dioecious nettle, dry, powder, bioactive compounds, antioxidant activity, feed mixtures)
Sažetak
Dvodomna kopriva (Urtica dioica L.) sadrži znatnu količinu bioaktivnih spojeva antioksidativnog djelovanja u svim svojim biljnim dijelovima, zbog čega se njena uporaba proteže od daleke prošlosti pa sve do današnjih dana. Kopriva se kao ljekovita biljka koristi u medicini, prehrani, kozmetici, ali i kao prirodni izvor vlakna i boje (Biesiada i sur., 2009 ; Otles i Yalcin, 2011). Osim toga, kopriva sadrži niz nutritivnih tvari, bogata je mineralima (posebno željezom), vitaminom C i provitaminom A (Guil-Guerrer i sur., 2003). Niz je istraživača utvrdilo njezino antimikrobno (Gulcin i sur., 2004), antidijabetsko, hipoglikemijsko (Ahangarpour i sur., 2012), pa i antioksidativno djelovanje. Temeljem navedenih prednosti izuzetno je pogodna u hranidbi peradi, no primjena lista koprive kao komponente krmne smjese još nije istražena. Ovim radom biti će prikazani eksperimentalni načini i postupci prerade lista koprive u prihvatljive fizikalne oblike - prah određene granulacije, te promjene kemijskog sastava od svježeg do osušenog i usitnjenog stanja. List dvodomne koprive (Urtica dioica L.) bio je sušen u elementarnom (tankom) sloju u sušnici na temperaturi zraka od 50 °C. Listovi dvodomne koprive (n=5) sušeni su od vlažnosti 75.77 % na vlažnost od 2.43 % (vlažna baza). Sušenje je trajalo 120 minuta. Pri tom je utvrđena jednadžba sušenja y = 75.144e-0.029x, uz vrlo visok stupanj determinacije R2= 0.9987. Usitnjavanje je provedeno pri vlažnosti lista od 6.73 % (vlažna baza) na mlinu čekićaru i mlinu pulverizatoru, približno istih tehničkih osobina. Nakon usitnjavanja načinjene su granulometrijke krivulje (distribucija čestica) i određeni moduli ujednačenosti. Usitnjavanjem na mlinu čekićaru modul ujednačenosti (uniformnosti) imao je odnos Mu = 77:23:0, dok je usitnjavanjem na mlinu pulverizatoru modul ujednačenosti iznosio Mu = 99:1:0. Istraživanjem je u svježem listu koprive (vlažna baza) utvrđeno: prosječni antioksidacijski kapacitet od 1936.58 µmolTE/L, uz std. odstupanje 229.39, a prosječni su ukupni fenoli iznosili 732.52 mgGAE/100 g svježe tvari, uz std. odstupanje 143.65. Sadržaj C vitamina iznosio je 63.75 mg/100 g svježe tvari, uz std. odstupanje 21.95. U osušenom listu prosječne vlažnosti 6.73 % (vlažna baza) utvrđen je prosječni antioksidacijski kapacitet od 1677.58 µmolTE/L uz std. odstupanje 1.05, sadržaj suhe tvari od 93.29 %, sadržaj ukupnih kiselina od 0.67 %, a prosječni su ukupni fenoli iznosili 956.74 mgGAE/100 g svježe tvari uz std. odstupanje 0.64. Sadržaj C vitamina iznosio je 62.97 mg/100 g svježe tvari uz std. odstupanje 4.07, a udjel karotenoida 0.0331 mg/g uz std. odstupanje 0.0046. Istraživanjima se utvrđuje mogućnost primjene dehidriranog i usitnjenog lista koprive kao dodatka krmnim smjesama u tehničko tehnološkim proizvodnim linijama krmnih smjesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)