Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 878783

Kemometrijski model zavisnosti svojstava kvalitete pšeničnog zrna i brašna


Vasilj, Iva
Kemometrijski model zavisnosti svojstava kvalitete pšeničnog zrna i brašna, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 878783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemometrijski model zavisnosti svojstava kvalitete pšeničnog zrna i brašna
(Chemometric dependence model of quality of wheat grain and flour)

Autori
Vasilj, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.10

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Magdić, Damir

Neposredni voditelj
Horvat, Daniela

Ključne riječi
pšenica ; brašno ; kemometrijske analize
(wheat ; flour ; chemometric analysis)

Sažetak
Kemometrijskim metodama su određene povezanosti između svojstava pšeničnog zrna i brašna od 24 kultivara. Kultivari su uzgajani na poljima Poljoprivrednog instituta Osijek tijekom deset godina (2005.-2014.). Analizirana svojstva su: prinos pšenice (Y), hektolitarska masa (HL), masa tisuću zrna pšenice (TKW), udio proteina (P), udio vlažnog glutena (WG), gluten indeks (GI), sedimentacijska vrijednost (SED), broj padanja (FN) i izbrašnjavanje (FY). Na izmjerenom setu podataka provedena je sljedeća deskriptivna statistička analiza: određivanje srednjih vrijednosti, medijana, minimalne i maksimalne vrijednosti, standardne devijacije, koeficijenta varijabilnosti i njihovih međusobnih korelacijskih koeficijenata. Provedene su i sljedeće kemometrijske analize: analiza glavnih komponenti (PCA), klaster analiza (CA) i regresijska analiza metodom najmanjih kvadrata (PLSR). Analiza glavnih komponenti korištena je za smanjenje broja varijabli, klaster analiza korištena je za pokazivanje veza među svojstvima, a regresijska analiza metodom najmanjih kvadrata korištena je za izradu prediktivnih modela. Rezultati pokazuju da je na temelju snažnih korelacija moguće smanjiti broj varijabli i sa manje od devet svojstava opisati varijabilnost seta podataka. Predloženim prediktivnim matematičkim modelima moguće je korištenjem izmjerenih vrijednosti izračunavati vrijednosti preostalih svojstava s točnošću većom od 90%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Horvat (mentor)

Avatar Url Damir Magdić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vasilj, Iva
Kemometrijski model zavisnosti svojstava kvalitete pšeničnog zrna i brašna, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vasilj, I. (2016) 'Kemometrijski model zavisnosti svojstava kvalitete pšeničnog zrna i brašna', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vasilj, Iva}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {p\v{s}enica, bra\v{s}no, kemometrijske analize}, title = {Kemometrijski model zavisnosti svojstava kvalitete p\v{s}eni\v{c}nog zrna i bra\v{s}na}, keyword = {p\v{s}enica, bra\v{s}no, kemometrijske analize}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vasilj, Iva}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {wheat, flour, chemometric analysis}, title = {Chemometric dependence model of quality of wheat grain and flour}, keyword = {wheat, flour, chemometric analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font