Pregled bibliografske jedinice broj: 878712
T-2 i HT-2 toksini u žitaricama i proizvodima na bazi žitarica proizvedenim u Hrvatskoj
T-2 i HT-2 toksini u žitaricama i proizvodima na bazi žitarica proizvedenim u Hrvatskoj // XI Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane, 29.-31.05.2017., Opatija, Hrvatska
Opatija, Hrvatska, 2017. (plenarno, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 878712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
T-2 i HT-2 toksini u žitaricama i proizvodima na bazi žitarica proizvedenim u Hrvatskoj
(T-2 and HT-2 toxins in cereals and cereal-based products produced in Croatia)
Autori
Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Izvornik
XI Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane, 29.-31.05.2017., Opatija, Hrvatska
/ - , 2017
Skup
XI Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 29.05.2017. - 31.05.2017
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mikotoksini, T-2 toksin, HT-2 toksin, žitarice, proizvodi na bazi žitarica
(mycotoxins, T-2 toxin, HT-2 toxin, cereals, cereal-based products)
Sažetak
T-2 i HT-2 toksini predstavljaju trihotecenske mikotoksine koje proizvode plijesni iz roda Fusarium. Literaturni podaci govore da različite žitarice, uključujući kukuruz, zob, ječam, pšenicu, raž i soju, mogu biti kontaminirane sa T-2 toksinom te posljedično sa HT-2 toksinom kao njegovim najznačajnijim metabolitom. Citotoksični i imunosupresivni učinci ovih mikotoksina su dokazani, pri čemu su uočeni znakovi akutnih intoksikacija, ali i kroničnih bolesti u ljudi i životinja. Podaci ukazuju na potencijalnu izloženost ljudi i životinja T-2 i HT-2 toksinima u kombinaciji s ostalim mikotoksinima, kao i na moguće sinergističke učinke u organizmu. S obzirom da je u Hrvatskoj posljednjih godina uočena općenito visoka razina kontaminacije žitarica s mikotoksinima iz roda Fusarium, potrebna su istraživanja kontaminacije s T-2/HT-2 toksinima, uz praćenje njihove pojavnosti tijekom višegodišnjeg razdoblja te u ovisnosti o klimatskim prilikama. Također, nužno je zakonodavstvom definirati najveće dopuštene količine (NDK) ovih mikotoksina u hrani i hrani za životinje te provesti daljnja istraživanja o njihovim sinergističkim učincima sa ostalim mikotoksinima te metodama redukcije u cilju dekontaminacije hrane i hrane za životinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija