Pregled bibliografske jedinice broj: 875426
Znanstveno mišljenje o utjecaju na zdravlje različitih vrsta hrane od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje
Znanstveno mišljenje o utjecaju na zdravlje različitih vrsta hrane od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje, 2015. (ekspertiza).
CROSBI ID: 875426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanstveno mišljenje o utjecaju na zdravlje različitih vrsta hrane od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje
(Scientific opinion on the impact on health of different types of seeds and food that contains the seeds of industrial hemp)
Autori
Petrović, Marinko ; Katalenić, Marijan ; Medić Šarić, Marica ; Kalođera, Zdenka ; Žuntar, Irena ; Pospišil, Milan ; Brčić Karačonji, Irena
Izvornik
HAH dokumenti: Znanstvena mišljenja (Zahtjev HAH-Z-2015-1)
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ekspertiza
Godina
2015
Ključne riječi
hrana od industrijske konoplje ; sjemenke industrijske konoplje ; THC
(industrial hemp food products ; industrial hemp seeds ; THC)
Sažetak
Konoplja (Cannabis sativa L.) je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka koja ima vrlo široku primjenu u različitim industrijskim granama. U RH i ostalim državama EU dozvoljeno je uzgajati sorte industrijske konoplje koje sadrže <0, 2 % THC-a u suhoj tvari biljke i nalaze se na zajedničkoj sortnoj listi Europske unije (Common catalogue). Ulje se proizvodi postupkom hladnog prešanja sjemenki dok se od odmašćenih sjemenki dobivaju brašno i protein. Ulje sjemenki industrijske konoplje jedno je od rijetkih ulja koja imaju omjer omega-6/omega-3 masnih kiselina u skladu s preporukom EFSA-e, a koja iznosi 3 – 5 : 1. Hladno prešano ulje sjemenki konoplje sadrži i druge sastojke kao što su tokoferoli, tokotrienoli i fitosteroli. Proteini konoplje dobar su izvor esencijalnih aminokiselina osobito metionina, cisteina, arginina i glutaminske kiseline. Brojne kliničke studije pokazale su da hrana od sjemenki industrijske konoplje ima pozitivno djelovanje na imunološki sustav i opće zdravstveno stanje organizma. Iako sjemenke industrijske konoplje u svom sastavu ne sadrže THC i ostale kanabinoide, oni se mogu naći na vanjskoj površini sjemenke zbog toga što su bile u kontaktu s dijelovima biljke koji ih sadrže u većoj količini (vršni listovi, pricvjetni listići cvata i smolaste dlačice lista). Na temelju literaturnih podataka predložene su granice udjela THC-a od 20 mg/kg u hladno prešanim uljima od sjemena industrijske konoplje te 2 mg/kg za sjemenke konoplje i ostalu hranu od sjemenki i koja sadrži sjemenke konoplje. Provedeno je istraživanje na 43 uzorka hrane od sjemenki i koji sadrže sjemenke industrijske konoplje, a nalaze se na tržištu RH. Metodom plinske kromatografije sa spektrometrom masa (GC/MS) određene su koncentracije ukupnog THC-a (THC i THC-kiselina). U slučaju konzumiranja pojedinih proizvoda s najvišom utvrđenom koncentracijom THC-a, a obzirom na pretpostavljenu dnevnu konzumaciju, dnevni unos THC-a je znatno ispod određene ADI vrijednosti. Jedino u slučaju ulja od sjemenki konoplje, unos THC-a je jednak ADI vrijednosti. Unesene količine THC-a konzumacijom tih proizvoda nemaju negativnog utjecaja na zdravlje potrošača i mnogostruko su niže od koncentracija koje mogu izazvati psihoaktivne učinke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zdenka Kalođera
(autor)
Irena Brčić Karačonji
(autor)
Marijan Katalenić
(autor)
Marinko Petrović
(autor)
Milan Pospišil
(autor)
Irena Žuntar
(autor)
Marica Medić-Šarić
(autor)