Pregled bibliografske jedinice broj: 875276
KONTROLA KVALITETE SIROVINA - PREDUVJET USPJEŠNE PERADARSKE PROIZVODNJE
KONTROLA KVALITETE SIROVINA - PREDUVJET USPJEŠNE PERADARSKE PROIZVODNJE // XII.SIMPOZIJ PERADARSKI DANI 2017.s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta (ur.). - Zagreb : CRESCAT d.o.o., Zagreb , 2017. 31-3. / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: CRESCAT d.o.o., 2017. str. 31-35 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 875276 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KONTROLA KVALITETE SIROVINA - PREDUVJET USPJEŠNE PERADARSKE PROIZVODNJE
(RAW MATERIAL QUALITY – A PRECONDITION FOR SUCCESSFUL POULTRY PRODUCTION)
Autori
Zglavnik, Tihomir ; Mikec, Milivoj ; Amšel Zelenika, Tajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
XII.SIMPOZIJ PERADARSKI DANI 2017.s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta (ur.). - Zagreb : CRESCAT d.o.o., Zagreb , 2017. 31-3.
/ Balenović, Mirta - Zagreb : CRESCAT d.o.o., 2017, 31-35
Skup
XII.SIMPOZIJ PERADARSKI DANI 2017.s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.05.2017. - 13.05.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
perad, hranjive tvari, kukuruz, pšenica, sojina sačma, suncokretova sačma
(poultry, nutrients, corn, wheat, soybean meal, sunflower meal)
Sažetak
Kontrola sirovina za smjesu jedan je od osnovnih preduvjeta izbalansirane hrane za životinje. Deficit pojedinih hranjivih tvari u sirovinama rezultirat će njihovim manjkom u smjesi i očitovati se kao slabija proizvodnost ili poremećeno zdravlje životinja. Danas dostupne mnoge domaće i strane tablice izračuna pojedinih hranjivih sadržaja sirovina često služe kao model za odabir sirovina, no one su vrlo orijentacione i nepouzdane. U radu su prikazani rezultati kemijskih analiza kukuruza, pšenice, sojine i suncokretove sačme u razdoblju od 2011. do 2017. godine. Prikazane su prosječne vrijednosti, te minimalne i maksimalne vrijednosti sadržaja proteina, sirove vlaknine, pepela, sirove masti i metaboličke energije. Dobiveni analitički rezultati pokazali su veliku varijabilnost u sastavu sirovina.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Quality control of rav material results in their deficiency in the feed and materialresults in their deficiency in the feed and manifests as lower productivity or animal health impairment. Many Croatian and international tables for cauculation of particular raw material nutrient contents, whichare currently avilable, frequently serve as model for raw material selection but they are just orientational and unreliable. Results are presented of chemical analyses of corn, wheat, soybean and sunflower meals carried out during the 20011-2017 period. Mean values, and minimal and maximal values of protein, raw fiber, ash, raw fat and metabolic energy are reported. The analytical results obtained pointed to high variability in the raw material contents.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb