Pregled bibliografske jedinice broj: 873399
Utjecaj nanočestica na barijerna svojstva polimerne ambalaže za pakiranje hrane
Utjecaj nanočestica na barijerna svojstva polimerne ambalaže za pakiranje hrane // 3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije Zbornik sažetaka / Ivona Vidić Štrac (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017. str. 47-49 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 873399 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nanočestica na barijerna svojstva polimerne ambalaže za pakiranje hrane
(The effect of nanoparticles on the barrier properties of polymer food packaging)
Autori
Rešček, Ana ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Ptiček Siročić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije Zbornik sažetaka
/ Ivona Vidić Štrac - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017, 47-49
ISBN
978-953-7031-63-3
Skup
3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
Mjesto i datum
Tuhelj, Hrvatska, 25.04.2017. - 27.04.2017
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polimerna ambalaža, aktivna ambalaža, nanočestice, polimerni nanokompozit, funkcionalna barijera, barijerna svojstva
(polymer packaging, active packaging, nanoparticles, polymer nanocomposites, functional barriers, barrier properties)
Sažetak
Ambalažni polimerni materijali za pakiranje hrane u prehrambenoj industriji sve se više koriste budući da održavaju svježinu i kvalitetu hrane, povećavaju njezinu sigurnost i sljedivost te osiguravaju mehaničku potporu i zaštitu u tranzitu. Nadalje, promjene u maloprodaji i distribuciji, kao što su centralizacija aktivnosti, novi trendovi (npr. internet- kupovina) i internacionalizacija tržišta zahtijevaju distribuciju na veće udaljenosti što podrazumijeva dulje vrijeme skladištenja. Zbog svega navedenog uvodi se inovativni koncept ambalaže za pakiranje hrane u obliku aktivne ambalaže kao odgovor na stalne promjene u trenutnim zahtjevima potrošača i trendovima na tržištu. Osnovni principi djelovanja aktivne ambalaže homogeno su dispergirane nanočestice u polimernoj matrici (formira se polimerni nanokompozit) gdje nanočestice svojim djelovanjem stvaraju barijeru na permeaciju kisika, etilena, vlage, ugljičnog dioksida, aroma, itd. Nanočestice imaju znatno veću specifičnu površinu od čestica na mikrorazini i stoga značajno doprinose unapređenju barijernih, ali i ostalih svojstava ambalažnih materijala. Tako se za apsorpciju kisika najčešće koriste nanočestice željezovog oksida, metalne soli, montmorilonitna (MMT) glina, zeoliti i drugi dok se za apsorpciju vodene pare koristi aluminijev ili cinkov oksid te silicijev dioksid. U ovom radu dan je pregled mehanizama djelovanja pojedinih vrsta nanočestica na apsorpciju kisika i propusnost vodene pare u različitim aktivnim ambalažnim materijalima za prehrambene proizvode, s ciljem očuvanja hrane tijekom transporta, skladištenja i prodaje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb,
Geotehnički fakultet, Varaždin
Profili:
Ljerka Kratofil Krehula
(autor)
Anita Ptiček Siročić
(autor)
Zvonimir Katančić
(autor)
Zlata Hrnjak-Murgić
(autor)
Ana Rešček
(autor)