Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 872448

Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom


Ščetar, Mario
Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom // Zbornik III Hrvatski kongres zdravstvene ekologije / Ivona Vidić Štrac (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017. str. 52-53 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 872448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom
(Food contact materials barrier properties)

Autori
Ščetar, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik III Hrvatski kongres zdravstvene ekologije / Ivona Vidić Štrac - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017, 52-53

ISBN
978-953-7031-63-3

Skup
3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije

Mjesto i datum
Tuhelj, Hrvatska, 25.04.2017. - 27.04.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
barijerna svojstva, permeabilnost, polimeri, pakiranje hrane
(barrier properties, permeability, polymers, food packaging)

Sažetak
Optimizirani materijali koji služe za pakiranje hrane imaju vrlo važnu ulogu u trajnosti prehrambenih proizvoda. Generalno, danas govorimo o polimernim ambalažnim materijalima čija upotreba kao materijala koji dolaze u neposredan kontakt s hranom konstantno raste. Učestalim proučavanjem i karakterizacijom polimernih materijala u okviru propusnosti na plinove, vodenu paru, svijetlost te arome ima za cilj produžetak roka trajnosti upakirane hrane. Materijali mogu biti propusni (selektivni) ili visokobarijerni a prema zahtjevima upakirane hrane. Tijekom izloženosti uvjetima okoline, materijali su izloženi u određenoj mjeri fizikalnim promjenama ako što su adsorpcija, difuzija i desorpcija. Transport plina kroz polimer definiramo pojmom permeabilnosti. Permeabilnost komponente opisujemo kao umnoške difuzije i topljivosti komponente. Selektivnost molekula kod permeabilnosti ovisna je o mobilnosti i topljivosti pri određenoj debljini membrane. Propusnost filmova ovisi o prirodi polimera, prirodi permeata, promijeni tlaka ili koncentracije, temperaturi i uvjetima relativne vlage. S toga, izbor najboljeg materijala za pakiranje jedan je od bitnih procesa u prehrambenoj industriji. Materijal treba imati izvanredna barijerna svojstva te fizički i kemijski integritet kodtehnika pakiranja kao što su vakuum pakiranje i pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP). Budući da kontakt s hranom (pH, masti, arome) može promijeniti svojstva polimera, bitno je proučiti svojstva barijernih materijala pod stvarnim uvjetima u svim aspektima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Ščetar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ščetar, Mario
Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom // Zbornik III Hrvatski kongres zdravstvene ekologije / Ivona Vidić Štrac (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017. str. 52-53 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ščetar, M. (2017) Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom. U: Ivona Vidić Štrac (ur.)Zbornik III Hrvatski kongres zdravstvene ekologije.
@article{article, author = {\v{S}\v{c}etar, Mario}, year = {2017}, pages = {52-53}, keywords = {barijerna svojstva, permeabilnost, polimeri, pakiranje hrane}, isbn = {978-953-7031-63-3}, title = {Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom}, keyword = {barijerna svojstva, permeabilnost, polimeri, pakiranje hrane}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)}, publisherplace = {Tuhelj, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}\v{c}etar, Mario}, year = {2017}, pages = {52-53}, keywords = {barrier properties, permeability, polymers, food packaging}, isbn = {978-953-7031-63-3}, title = {Food contact materials barrier properties}, keyword = {barrier properties, permeability, polymers, food packaging}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)}, publisherplace = {Tuhelj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font