Pregled bibliografske jedinice broj: 872448
Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom
Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom // Zbornik III Hrvatski kongres zdravstvene ekologije / Ivona Vidić Štrac (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017. str. 52-53 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 872448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom
(Food contact materials barrier properties)
Autori
Ščetar, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik III Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
/ Ivona Vidić Štrac - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017, 52-53
ISBN
978-953-7031-63-3
Skup
3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
Mjesto i datum
Tuhelj, Hrvatska, 25.04.2017. - 27.04.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
barijerna svojstva, permeabilnost, polimeri, pakiranje hrane
(barrier properties, permeability, polymers, food packaging)
Sažetak
Optimizirani materijali koji služe za pakiranje hrane imaju vrlo važnu ulogu u trajnosti prehrambenih proizvoda. Generalno, danas govorimo o polimernim ambalažnim materijalima čija upotreba kao materijala koji dolaze u neposredan kontakt s hranom konstantno raste. Učestalim proučavanjem i karakterizacijom polimernih materijala u okviru propusnosti na plinove, vodenu paru, svijetlost te arome ima za cilj produžetak roka trajnosti upakirane hrane. Materijali mogu biti propusni (selektivni) ili visokobarijerni a prema zahtjevima upakirane hrane. Tijekom izloženosti uvjetima okoline, materijali su izloženi u određenoj mjeri fizikalnim promjenama ako što su adsorpcija, difuzija i desorpcija. Transport plina kroz polimer definiramo pojmom permeabilnosti. Permeabilnost komponente opisujemo kao umnoške difuzije i topljivosti komponente. Selektivnost molekula kod permeabilnosti ovisna je o mobilnosti i topljivosti pri određenoj debljini membrane. Propusnost filmova ovisi o prirodi polimera, prirodi permeata, promijeni tlaka ili koncentracije, temperaturi i uvjetima relativne vlage. S toga, izbor najboljeg materijala za pakiranje jedan je od bitnih procesa u prehrambenoj industriji. Materijal treba imati izvanredna barijerna svojstva te fizički i kemijski integritet kodtehnika pakiranja kao što su vakuum pakiranje i pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP). Budući da kontakt s hranom (pH, masti, arome) može promijeniti svojstva polimera, bitno je proučiti svojstva barijernih materijala pod stvarnim uvjetima u svim aspektima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija