Pregled bibliografske jedinice broj: 872016
Razlike u osobinama mliječnosti holštajn protelki
Razlike u osobinama mliječnosti holštajn protelki // Zbornik radova XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado i Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 622-623 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 872016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u osobinama mliječnosti holštajn protelki
(Production traits differences in Holstein first
calving cows)
Autori
Rimac, Damir ; Jovanovac, Sonja ; Mijić, Pero ; Pranić, Davor, Haluška, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik radova XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, Vlado i Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 622-623
ISBN
953-6331-31-4
Skup
XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
proizvodne osobine ; holštajn krave ; podrijetlo
(production traits ; holstein cows ; parentage)
Sažetak
Analizirani su laktacijski zaključci 3.763 prvotelke holštajn pasmine na području RH u razdoblju od sedam godine (1997.-2002.). GLM procedurom po metodi najmanjih kvadrata obavljena je korekcija podataka na fiksne utjecaje. Prvotelke su podjeljene u tri grupe obzirom na podrijetlo. Najviše vrijednosti za sve proizvodne osobine mliječnosti su utvrđene kod grupe C. ANOVA je pokazala da između analiziranih grupa prvotelki po podrijetlu postoje signifikantne razlike (P<0, 001) za sve promatrane osobine mliječnosti osim za trajanje laktacije u danima. Bonferroni testom je utvrđeno da signifikantne razlike nema jedino između grupa A i B u količini mlijeka (kg), količini proteina (kg) i sadržaju proteina (%), dok u svim ostalim slučajevima postoje statističke značajne razlike (P<0, 01).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek