Pregled bibliografske jedinice broj: 871036
Razlike u mliječnosti simentalskih prvotelki na obiteljskim gospodarstvima istočne Hrvatske
Razlike u mliječnosti simentalskih prvotelki na obiteljskim gospodarstvima istočne Hrvatske // 36.znanstveni skup hrvatskih agronoma (zbornik sažetaka)
Opatija, Hrvatska, 2000. str. 228-228 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 871036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u mliječnosti simentalskih prvotelki na
obiteljskim gospodarstvima istočne Hrvatske
(Differences in milk production traits among
first lactation Simmental cows in East Croatian
family farma)
Autori
Rimac, Damir ; Jovanovac, Sonja ; Brinzej, Slavica ; Bolić, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
36.znanstveni skup hrvatskih agronoma (zbornik sažetaka)
/ - , 2000, 228-228
Skup
36.znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2000. - 18.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prvotelke ; proizvodnja mlijeka
(first calving cows ; milk production)
Sažetak
Prikupljeni su podaci o proizvodnji mlijeka 1.233 prvotelke simentalske pasmine na obiteljskim gospodarstvima istočne Hrvatske, a koje su završile laktaciju tijekom 1998. godine. Analiza varijance po metodi najmanjih kvadrata pokazala je statistički značajan utjecaj lokacije gospodarstva (P<0, 01) na duljinu laktacije, količinu mlijeka i masti i postotaka masti u standardnoj laktaciji te količinu mlijeka u prvih i drugih 100 dana laktacije. Najveću su količinu mlijeka proizvele prvotelke Osječko-baranjske, a najnižu prvotelke Požeško-slavonske županije. Skupina uvezenih prvotelki porijeklom od bikova iz Njemačke i Austrije proizvele su u prosijeku 3.812 kg mlijeka, dok su istovremeno kćeri bikova iz vlastitog uzgojnog programa proizvele prosječno 3.578 kg mlijeka. Razlike su bile statistički opravdane. Unutar skupina očeva iz vlastitog programa varijabilnost je bila statistički opravdana za sva ispitivana obilježja. U radu se također raspravlja o varijabilnosti u sadržaju i količini proteina u mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek