Pregled bibliografske jedinice broj: 870711
Doprinos mladih kućanica smanjenju bacanja hrane
Doprinos mladih kućanica smanjenju bacanja hrane, 2017., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 870711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doprinos mladih kućanica smanjenju bacanja hrane
(Young housewives' contribution to food waste reduction)
Autori
Kovač, Silvija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Ekonomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.04
Godina
2017
Stranica
70
Mentor
Petljak, Kristina
Ključne riječi
opskrbni lanac, bacanje hrane, otpad od hrane, mlade kućanice, smanjenje bacanja hrane, kućanstva
(supply chain, food throwing, food waste, young housewives, reducing food waste, household)
Sažetak
Predmet ovog diplomskog rada je doprinos mladih žena smanjenju bacanja hrane u kućanstvima. Bacanje hrane odvija se svakodnevno, diljem svijeta, u svim procesima opskrbnog lanca hrane, te time čini rastući problem na globalnoj razini. Nastali otpad od hrane može se definirati kao ukupna količina hrane koja je još primjerena za konzumaciju, ali je potraćena ljudskim djelovanjem. Kako je navedeno pri definiranju pojma, ljudsko djelovanje je ključan element nastanka, a time i sprječavanja otpada od hrane. U teorijskom dijelu rada analiziran je otpad hrane duž opskrbnog lanca, s fokusom na kućanstva. Cilj rada je prepoznati stavove i navike ispitanika vezane uz njihov odnos prema hrani u fazama kupovine i konzumacije, te razloge bacanja hrane u kućanstvima, kako bi se utvrdila razina svijesti uključenih osoba o problemu bacanje hrane i samim time pronašla moguća rješenja problema. Sukladno cilju rada, provedeno je empirijsko istraživanje putem online anketnog upitnika, koji je objavljen na društvenoj mreži Facebook, te dostavljen pojedincima na njihove e- mail adrese. U istraživanju je sudjelovalo 110 osoba, starijih od 18 godina, koje su zadužene za kupovinu hrane i pripremu obroka u kućanstvu. Istraživanje je pokazalo kako se u kućanstvima u Hrvatskoj poprilične količine hrane bacaju zbog neorganiziranosti prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, manjka znanja ili nemara članova kućanstva. Ipak, podaci istraživanja ukazuju i na to kako je više od polovine sudionika svjesno negativnih posljedica bacanja hrane, te vode računa o odnosu prema hrani tijekom spravljanja obroka i konzumacije. Preostali sudionici istraživanja izrazili su kako su motivirani i voljni poraditi na svojim dosadašnjim navikama kako bi doprinijeli smanjenju bacanja hrane u kućanstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
Napomena
Diplomski rad, Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Trgovina