Pregled bibliografske jedinice broj: 87002
Dnevni unos prehrambenih vlakana određen trima dijetetskim metodama
Dnevni unos prehrambenih vlakana određen trima dijetetskim metodama, 2002., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 87002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dnevni unos prehrambenih vlakana određen trima dijetetskim metodama
(Daily intake of dietary fibre determined using three dietary assessment methods)
Autori
Perl, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.06
Godina
2002
Stranica
95
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
dnevni unos; duplikati dnevnih obroka; metoda bilježenja i vaganja; netopljiva prehrambena vlakna; topljiva prehrambena vlakna; ukupna prehrambena vlakna; upitnik učestalosti namirnica
(daily intake; duplicated daily portions; food frequency questionnaire; insoluble dietary fibre; soluble dietary fibre; total dietary fibre; weighed food records)
Sažetak
Svrha rada bila je odrediti opskrbljenost dijela radne populacije s područja grada Osijeka prehrambenim vlaknima (PV). Ispitivanje je provedeno u kolovozu i rujnu na uzorku od 45 osoba (28 žena i 17 muškaraca), a dnevni unos PV-a određen je trima dijetetskim metodama: metodom duplikata dnevnih obroka (DDO), metodom bilježenja i vaganja (MBV), te upitnikom učestalosti namirnica (UUN). PV, topljiva i netopljiva, u duplikatima obroka analizirana su enzimsko-gravimetrijskom metodom, dok je za proračun unosa MBV-om, te UUN-om korišten računalni program. Svim trima metodama utvrđen je zadovoljavajući unos (g/dan), premda je unos MBV-om bio na donjoj granici preporuka, a kod ispitanica čak i nešto niži od preporučenog, ali ipak dostatan nakon izražavanja u g/energija. Niži rezultati dobiveni MBV-om (21,0 g/dan) u odnosu na duplikate obroka (30,0 g/dan) rezultat su jednim dijelom i procesiranja namirnica. Uvidom u različite tablice ustanovljeno je da se podaci za ukupna vlakna za svježe i procesirane namirnice uvelike razlikuju. Visoki unos određen UUN-om (33,7 g/dan) potječe od precijenjenog unosa voća i povrća, 559,7 g/dan i 527,1 g/dan. Najveći doprinos unosu ukupnih vlakana daju žitarice i proizvodi (MBV 44,8% UUN 36,0%), slijedi povrće, pa voće. Unos PV-a u zimskim mjesecima je kod DDO-a niži za 17,4%, te kod MBV-a za 25,4%, jer su ispitanici ljeti konzumirali gotovo dvostruko više voća i povrća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija