Pregled bibliografske jedinice broj: 869766
Enzimatsko močenje lana
Enzimatsko močenje lana, 2016., diplomski rad, diplomski, Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 869766 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Enzimatsko močenje lana
(Enzymatic flax retting)
Autori
Neralić, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Tekstilno-tehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2016
Stranica
38
Mentor
Brunšek, Ružica
Ključne riječi
Lan, lanena vlakna, enzimatsko močenje
(flax, flax fibers, enzymatic flax retting)
Sažetak
Cilj ovog rada je provesti enzimatsko močenje lana i usporedbom s tradicionalnim močenjem lana u vodi odrediti stupanj učinka enzimatskog močenje lana na svojstva lanenih vlakana: finoća, čvrstoća i prekidno istezanje. Rad je proveden u dva dijela. U prvom dijelu provelo se je enzimatsko močenje lana s enzimom pektinaza Beisol PRO CHT s tri koncentracije 0.1 %, 0.2 % i 0.5 % na masu materijala, pri pH kupelji 5.0, 7.0 i 9.0 proizvođača FLUKA. Nakon provedenih ispitivanja te na temelju dobivenih rezultata provedeno je dodatno enzimatsko močenje lana s tri enzima, Beisol PRO CHT, VISCOZYME(R) L i CELUSOFT, s koncentracijama kupelji 0.2% kao optimalna koncentracija te su odabrane dvije niže koncentracije i to 0.03% i 0.06%. Za definiranje svojstava lanenih vlakana i definiranje kvalitete enzimatskog močenja lana u usporedbi s tradicionalnim močenjem u vodi, močenje je provedene na domaćem uzgojenom lanu. Sortni pokusi predivog lana postavljeni su na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na antropogeniziranon eutričnom tlu u 2012. godini. Kod ispitivanja čvrstoće, finoće i prekidnog istezanja koristili su se Vibroscop i Vibrodyn 400.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Tekstilna tehnologija