Pregled bibliografske jedinice broj: 869763
Utjecaj tvrdoće vode na močenje lana i svojstva vlakana
Utjecaj tvrdoće vode na močenje lana i svojstva vlakana, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 869763 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tvrdoće vode na močenje lana i svojstva vlakana
(Influence of water hardness on the flax retting and fibers properties)
Autori
Marković, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Tekstilno-tehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2016
Stranica
33
Mentor
Brunšek, Ružica
Ključne riječi
lan, laneno vlakno, močenje lana, ultrazvučno močenje lana
(flax, flax fibers, flax retting, ultrasound retting)
Sažetak
U ovom završnom radu proveli smo ultrazvučno močenje lana, te istražili utjecaj različite tvrdoće vode na svojstva lanenih vlakana u usporedbi sa svojstvima vlakana močenih na tradicionalan način. Usporedbom podataka tradicionalnog postupka močenja i močenja pomoću ultrazvučnih valova možemo zaključiti kako je postupak tradicionalnog močenja vlakana u svim segmentima dao bolje rezultate o postupka močenjem pomoću ultrazvučnih valova. Vlakna koja su močena uz pomoć ultrazvuka su grublja i slabija što pokazuje da su potrebna daljnja ispitivanja s variranjem uvjeta obrade odnosno vremena i temperature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Tekstilna tehnologija