Pregled bibliografske jedinice broj: 86968
Dijetalna prehrana u dijabetičara
Dijetalna prehrana u dijabetičara // Dijabetičko stopalo / Hančević, Janko ; Coce, Franjo ; Božikov, Velimir (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2002. str. 263-280
CROSBI ID: 86968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dijetalna prehrana u dijabetičara
(Diet in Treatment of Diabetes Mellitus)
Autori
Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Dijabetičko stopalo
Urednik/ci
Hančević, Janko ; Coce, Franjo ; Božikov, Velimir
Izdavač
Medicinska naklada
Grad
Zagreb
Godina
2002
Raspon stranica
263-280
ISBN
953-176-177-9
Ključne riječi
prehrana, dijabičko stopalo, dijabetes
(nutrition, diabetic foot, diabetes)
Sažetak
Šećerna bolest je metabolička bolest, tj. bolest s poremećenom izmjenom tvari u organizmu. Njezinim liječenjem se nastoje ispraviti ti poremećaji, te tako odložiti i spriječiti nastanak komplikacija koje se rezultiraju kao njihove posljedice. Jedna od mogućih komplikacija je tzv. dijabetičko stopalo, klinički pojam koji označava promjene na nogama, poglavito na stopalu kod osoba koje boluju od šećerne bolesti. Osnova liječenja je postići zadovoljavajuću regulaciju metabolizma ugljikohidrata uz suzbijanje već nastalih upalnih promjena. Tu svakako igra ulogu duljina trajanja šećerne bolesti, kao i svi prateći čimbenici koji utječu na njezinu pojavu i tijek razvoja. Pravilna prehrana je tema o kojoj se u posljednje vrijeme sve više raspravlja i piše, jer neuravnotežena prehrana može biti jedan od faktora rizika za pojavu različitih bolesti. Svakom se bolesniku, u svakoj pojedinoj bolesti nameće osnovno pitanje: što smije jesti, a što ne smije? Posebno je taj problem poznat dijabetičarima, jer je liječenje 80% tih bolesnika vezano za strogo specificiranu dijetalnu prehranu. Ona je sastavni i esencijalni dio uspješnog vođenja dijabetičkih bolesnika. Za uspješno provođenje dijetoterapije postoje točno određena pravila, a to su: broj dnevno potrebnih kalorija, sastav hrane i redovitost obroka. Dijabetičkim bolesnicima preporučuje se individualno prilagođena dijeta, s obzirom na tip dijabetesa, spol, dob, uhranjenost, radno vrijeme, tjelesnu aktivnost, primanje terapije (inzulin, antidijabetici), izražene komplikacije dijabetesa, a poštujući pri tome: navike, ukus, kulturne, socijalne i druge bolesnikove želje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija