Pregled bibliografske jedinice broj: 869025
Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na antioksidativne komponente u začinskoj paprici
Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na antioksidativne komponente u začinskoj paprici // Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 142-143 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 869025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na antioksidativne komponente u začinskoj paprici
(Influence of environmental and genetic factors on antioxidative components in red pepper)
Autori
Vinković, Tomislav ; Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa Čamagajevac, Ivna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 142-143
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
paprika ; fenoli ; flavonoidi ; okolišni i genetski faktori
(pepper ; phenols ; flavonoids ; environmental and genetic factors)
Sažetak
Začinska paprika (Capsicum annuum L.) je bogata različitim aktivnim komponentama koje pozitivno utječu na kvalitetu proizvoda te ljudsko zdravlje. Biološki aktivne komponente se nalaze u različitim organima paprike, ali se najveća koncentracija nalazi upravo u plodu koji se koristi kao začin. Među važnijim komponentama su fenoli i flavonoidi koji imaju značajnu ulogu u sastavu paprike. Posjeduju značajna antioksidativna svojstva i primjenu u medicini, a najznačajniji među flavonoidima su luteolin i kvercetin. Najvažniji fenoli su galna kiselina, kafeinska kiselina, hidrokinon, katehol, cimetna kiselina, eugenol i dr. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj okolišnih i genetskih faktora kao što su godina proizvodnje, lokacija i sorta na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici. Tijekom istraživanja je utvrđeno da svi istraživani faktori utječu značajno na koncentraciju fenolnih spojeva i flavonoida. Međutim, tijekom dvije godine istraživanja je utvrđena različita koncentracija fenola i flavonoida na istraživanim lokacijama u ovisnosti o vegetacijskoj godini. Također, u usporedbi s 2012. tijekom 2103. godine koja je bila popraćena nižim temperaturama zraka tijekom intenzivnog plodonošenja, utvrđena je značajno veća koncentracija fenola. Na kraju, iz dobivenih rezultata laboratorijskih i statističkih analiza se može zaključiti da je koncentracija fenola i flavonoida pod značajnim utjecajem okolišnih faktora kao dio odgovora biljke na okolišni stres.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Nada Parađiković
(autor)