Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 868830

Utjecaj roka berbe na sastav ukupnih polifenola i antocijana cv. Merlot i Plavina (Vitis vinifera L.)


Govorko, Ivan
Utjecaj roka berbe na sastav ukupnih polifenola i antocijana cv. Merlot i Plavina (Vitis vinifera L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 868830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka berbe na sastav ukupnih polifenola i antocijana cv. Merlot i Plavina (Vitis vinifera L.)
(Effect of ripening stage on phenolic composition of Merlot and Plavina cultivars (Vitis vinifera L.))

Autori
Govorko, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.06

Godina
2015

Stranica
40

Mentor
Karoglan, Marko

Ključne riječi
Merlot, Plavina, rok berbe, antocijani, polifenoli
(Merlot, Plavina, harvest time, anthocyanins, polyphenols)

Sažetak
Dozrijevanje grožđa podrazumijeva široku paletu fizioloških i biokemijskih procesa koji se intenziviraju od trenutka šare grožđa, a završavaju sa punom zrelosti bobice, te su u konačnici odgovorni za postignutu kakvoću grožđa, a samim time i vina. Primarni cilj i svrha ovog istraživanja bio je ustanoviti utjecaj roka berbe kultivara Merlot i Plavina na polifenolnu zrelost u uvjetima vinogorja Vrgorac, vinogradarske podregije Dalmatinska zagora, regije Primorska Hrvatska, proizvodne godine 2012. i 2013. U sklopu ovog istraživanja popraćena je koncentracija polifenola i antocijana, kao i koncentracija šećera, te koncentracija ukupne kiselosti u grožđu. Različiti rokovi berbe značajno su utjecali na koncentraciju i sastav polifenolnih spojeva u grožđu. Temeljem istraživanja, utvrđeno je da je kod sorte Merlot u proizvodnoj godini 2012. optimalna tehnološka zrelost zabilježena u prvom roku berbe, 1. rujna, dok je u proizvodnoj godini 2013. optimalna tehnološka zrelost zabilježena u trećem roku berbe 30. rujna. Kod sorte Plavina u proizvodnoj godini 2012. optimalna tehnološka zrelost zabilježena je u trećem roku berbe, 26. rujna, dok je u proizvodnoj godini 2013. optimalna tehnološka zrelost grožđa kultivara Plavina zabilježena između prvog i drugog roka berbe, 16.-23. rujna. Analizom rezultata utvrđeno je da je rok berbe utjecao na koncentraciju ukupnih antocijana i ukupnih polifenola, te na koncentraciju šećera i koncentraciju ukupne kiselosti grožđa kultivara Merlot i Plavina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Karoglan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Govorko, Ivan
Utjecaj roka berbe na sastav ukupnih polifenola i antocijana cv. Merlot i Plavina (Vitis vinifera L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Govorko, I. (2015) 'Utjecaj roka berbe na sastav ukupnih polifenola i antocijana cv. Merlot i Plavina (Vitis vinifera L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Govorko, Ivan}, year = {2015}, pages = {40}, keywords = {Merlot, Plavina, rok berbe, antocijani, polifenoli}, title = {Utjecaj roka berbe na sastav ukupnih polifenola i antocijana cv. Merlot i Plavina (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Merlot, Plavina, rok berbe, antocijani, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Govorko, Ivan}, year = {2015}, pages = {40}, keywords = {Merlot, Plavina, harvest time, anthocyanins, polyphenols}, title = {Effect of ripening stage on phenolic composition of Merlot and Plavina cultivars (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Merlot, Plavina, harvest time, anthocyanins, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font