Pregled bibliografske jedinice broj: 868830
Utjecaj roka berbe na sastav ukupnih polifenola i antocijana cv. Merlot i Plavina (Vitis vinifera L.)
Utjecaj roka berbe na sastav ukupnih polifenola i antocijana cv. Merlot i Plavina (Vitis vinifera L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 868830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka berbe na sastav ukupnih polifenola i antocijana cv. Merlot i Plavina (Vitis vinifera L.)
(Effect of ripening stage on phenolic composition of Merlot and Plavina cultivars (Vitis vinifera L.))
Autori
Govorko, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.06
Godina
2015
Stranica
40
Mentor
Karoglan, Marko
Ključne riječi
Merlot, Plavina, rok berbe, antocijani, polifenoli
(Merlot, Plavina, harvest time, anthocyanins, polyphenols)
Sažetak
Dozrijevanje grožđa podrazumijeva široku paletu fizioloških i biokemijskih procesa koji se intenziviraju od trenutka šare grožđa, a završavaju sa punom zrelosti bobice, te su u konačnici odgovorni za postignutu kakvoću grožđa, a samim time i vina. Primarni cilj i svrha ovog istraživanja bio je ustanoviti utjecaj roka berbe kultivara Merlot i Plavina na polifenolnu zrelost u uvjetima vinogorja Vrgorac, vinogradarske podregije Dalmatinska zagora, regije Primorska Hrvatska, proizvodne godine 2012. i 2013. U sklopu ovog istraživanja popraćena je koncentracija polifenola i antocijana, kao i koncentracija šećera, te koncentracija ukupne kiselosti u grožđu. Različiti rokovi berbe značajno su utjecali na koncentraciju i sastav polifenolnih spojeva u grožđu. Temeljem istraživanja, utvrđeno je da je kod sorte Merlot u proizvodnoj godini 2012. optimalna tehnološka zrelost zabilježena u prvom roku berbe, 1. rujna, dok je u proizvodnoj godini 2013. optimalna tehnološka zrelost zabilježena u trećem roku berbe 30. rujna. Kod sorte Plavina u proizvodnoj godini 2012. optimalna tehnološka zrelost zabilježena je u trećem roku berbe, 26. rujna, dok je u proizvodnoj godini 2013. optimalna tehnološka zrelost grožđa kultivara Plavina zabilježena između prvog i drugog roka berbe, 16.-23. rujna. Analizom rezultata utvrđeno je da je rok berbe utjecao na koncentraciju ukupnih antocijana i ukupnih polifenola, te na koncentraciju šećera i koncentraciju ukupne kiselosti grožđa kultivara Merlot i Plavina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)